Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a obţinut acordul UNESCO pentru înfiinţarea unei rezervaţii transfrontaliere România-Ucraina-Republica Moldova, a anunţat guvernatorul Deltei, Ion Munteanu, în contextul împlinirii, marţi, a 30 de ani de la constituirea Rezervaţiei, anunţă Agerpres.
În prezent, Delta Dunării este o rezervaţie a biosferei transfrontalieră care include 60.000 de hectare în Ucraina şi 580.000 de hectare în România care cuprind:
- Delta Dunării propriu-zisă;
- Complexul lacustru Razim-Sinoie;
- Dunărea maritimă până la Cotul Pisicii inclusiv zona inundabilă Somova-Parcheş;
- lacul Sărături-Murighiol;
- zona marină cuprinsă între litoral şi izobata de 20m.
Delta Dunării este considerată de cercetători un muzeu viu al biodiversităţii. Este inclusă în Lista Patrimoniului Mondial Cultural şi Natural, dar şi în Reţeaua internaţională a rezervaţiilor biosferei din cadrul programului Omul şi Biosfera al UNESCO. Totodată este recunoscută ca Zonă umedă de importanţă internaţională.
Consiliul Europei acordă din anul 1965 Diploma Europeană a Ariilor Protejate regiunilor care prezintă o importanţă deosebită pentru conservarea diversităţii biologice, geologice şi peisagistice din Europa.
Delta Dunării este primul sit din România care a primit această distincţie în anul 2000, diploma fiind înnoită în anul 2005 şi 2010, potrivit datelor de pe site-ul ARBDD.
Ion Munteanu a mai spus că, în toamna acestui an, Comitetul de miniştri al Consiliului Europei va înnoi Diploma Europeană a Ariilor Protejate.
„În anul 2019, a fost o vizită a reprezentanţilor UNESCO şi ai UE care au evaluat modul în care s-a făcut managementul rezervaţiei de-a lungul timpului. Din ce date avem, totul a ieşit foarte bine şi se profilează o nouă diplomă”, a precizat guvernatorul Rezervaţiei.
În anul 2008, Parlamentul României a decis ca data de 1 septembrie să fie Ziua Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.
Foto credit: ARBDD