Alegeri în Franta: partidul lui Emmanuel Macron pierde majoritatea absolută, creștere neașteptată pentru partidul lui Marine Le Pen

20 Iun 2022
Alegeri în Franta: partidul lui Emmanuel Macron pierde majoritatea absolută, creștere neașteptată pentru partidul lui Marine Le Pen

Partidul Împreună! al lui Emmanouel Macron a ajuns pe primul loc în acest tur al doilea al alegerilor legislative și ar trebui să reunească aproximativ 240 de deputați. Insuficient, însă, pentru a obține o majoritate absolută care necesită 289 de reprezentanți aleși. Coalitia de extrema stânga Nupes este pe locul doi, în timp ce partidul lui Marine Le Pen, RN, produce o surpriza avand un total de aproape 90 de deputați, scrie Europe1

Coaliția Macronistă Împreună! a pierdut în mare parte majoritatea absolută de 289 de locuri în Adunarea Națională la finalul celui de-al doilea tur al alegerilor legislative de duminică, în fața alianței stângii unite Nupes, care devine principala opoziție și un progres foarte puternic al partidului lui Marine LePen, Rassemblement National (RN).

Este deci o victorie cu gust de înfrângere pentru tabăra Macron care chiar dacă se află pe primul loc în turul doi al alegerilor legislative este foarte departe de majoritatea absolută în fața străpungerii puternice a stângii unite și, de asemenea, a partidului lui Marine Le Pen. Aceste rezultate fără precedent sub a 5a Republică ridică problema capacității lui Emmanuel Macron de a putea guverna țara și de a face reformele promise.

Cresterea revoluționară a partidului RN al lui Marine LePen
La două luni de la re-alegerea sa, șeful statului care îi îndemnase în repetate rânduri pe francezi să-i acorde „o majoritate puternică și clară” nu a fost ascultat. 

Majoritatea va avea de-a face și cu un partid RN (Marine Le Pen) întărit care, cu 90 de locuri, constituie marea surpriză a acestui al doilea tur, după o campanie în retragere, ștearsă de duelul dintre tabăra Macron și stânga. Drept urmare, RN va putea forma cu ușurință un grup parlamentar, adică cel puțin 15 deputați, ceea ce oferă mai multe resurse și timp de vorbire.

În ceea ce privește Les Républicains și aliații lor UDI, care au reprezentat a doua forță în fostul parlament aceștia sunt creditați doar cu 63 de locuri.

Alte stiri din Externe

Ultima oră