Macron, afară!: în Franța sute de manifestanți s-au înfruntat cu poliția după rezultatul alegerilor prezidentiale

25 Apr 2022
Macron, afară!: în Franța sute de manifestanți s-au înfruntat cu poliția după rezultatul alegerilor prezidentiale

Cel puțin 7 persoane au fost arestate în orașul Rennes iar ciocnirile au continuat la Paris cu puțin timp înainte de miezul nopții, scrie Le Parisien

Au fost susținători ai sloganului „nici Macron nici Le Pen” și și-au lăsat furia să explodeze. Câteva sute de manifestanți, în principal tineri legați de mișcări antifasciste și anticapitaliste, dar și veste galbene, au protestat duminică seara împotriva realegerii lui Emmanuel Macron în mai multe orașe din Franța. Incidente au izbucnit la Paris, Rennes și Lyon.

La scurt timp după anunțul victoriei președintelui în exercițiu asupra lui Marine Le Pen, în centrul orașului Rennes s-au adunat câteva sute de persoane - 250 conform prefecturii -, în ciuda desfășurării mari a poliției. Ei au desfășurat un banner care proclamă „Ce nu vom primi din urna, îl vom lua pe stradă” înainte de a manifesta în strigăte de „Macron ne face război și cu poliția lui” sau „Jos statul, polițiștii și fasciștii”.


Manifestanții au incendiat mai multe coșuri de gunoi, forțând pompierii să intervină de mai multe ori, potrivit prefecturii care interzisese manifestația. Poliția a lansat gaze lacrimogene lângă canalul care traversează Rennes unde cel puțin 7 persoane au fost arestate.

La Paris, în apropiere de Place de la République, între 250 și 300 de manifestanți au manifestat strigând în special „Macron, ieși”, opunându-se poliției. Au scandat „Marine Le Pen, e dezgustător” și „Manu Macron, e dezgustător”, sau „Macron, ieși afară!”.  Biciclete, scutere și coșuri de gunoi au fost răsturnate și câteva proiectile au fost aruncate în camioanele politiei. Statuia Republicii a fost etichetată „Lumea arde”.

La Lyon, violența a izbucnit în arondismentul 1. Ciocnirile au opus poliției vestele galbene și manifestanții de ultra-stânga. 

În centrul orașului Nantes, o procesiune de aproximativ 400 până la 500 de persoane a pornit în spatele unui banner inscripționat „Nevoia de revoluție”, fără incidente majore. Aceeași observație și la Toulouse, unde aproximativ 500 de persoane au participat și la o manifestație al cărei cuvânt de ordine a fost „Nici Macron, nici Le Pen, revoluție”. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră