UPDATE. Ce surpriză pregăteşte Austria Europei (FOTOREPORTAJ)

04 Dec 2016 | scris de Marina Constantinoiu
UPDATE. Ce surpriză pregăteşte Austria Europei (FOTOREPORTAJ)


O funcţie mai mult simbolică în Austria, dar care are prerogative pentru dizolvarea Consiliului Naţional şi declanşarea alegerilor parlamentare.
Austria repetă duminică turul doi al alegerilor prezidențiale, probabil cel mai important scrutin din istoria sa.

Cea mai urâtă campanie electorală

michael gubi
După aproape 50 de săptămâni de campanie electorală, cea mai lungă şi cea mai urâtă din istoria Austriei, circa 6,4 milioane de cetățeni cu drept de vot sunt chemaţi să se prezinte la urne pentru a alege între Norbert Hofer, inginer aeronautic în vârstă de 45 de ani, și independentul Alexander Van der Bellen, susținut de Verzi, fost profesor de economie, în vârstă de 72 de ani.

alegere
Dacă va câştiga, Norbert Hofer, reprezentantul Partidului Libertăţii, va deveni primul şef de stat din UE exponent al extremei drepte. O premieră după al Doilea Război Mondial.
Surprinzător sau nu, Hofer s-a bucurat pe tot cuprinsul campaniei de o susţinere puternică din partea iubitului Mihaelei Rădulescu, austriacul Felix Baumgartner.

felix

El este cel care a intrat în cărţile de istorie în această duminică, devenind primul om care a sărit din stratosferă şi depăşit viteza sunetului fără ajutorul vreunui vehicul. Şi care a declarat şi că i-ar acorda Premiul Nobel pentru Pace premiului Ungariei, conservatorul Viktor Orban.

mihaela
Pe străzile Vienei, mai degrabă cuprinse de febra sărbătorii de Crăciun, cu numeroasele sale târguri, organizate în punctele fierbinţi pentru turiştii din întreaga lume ale frumoasei capitale austriece, campania electorală s-a făcut vizibilă în favoarea unui candidat.

FotorCreatedafise

Cele mai multe afişe electorale i-au aparţinut lui Alexander Van der Bellen, profesorul de 72 de ani, a cărui figură zâmbitoare, dar puternic ridată, îţi apărea la aproape orice colţ de stradă.

zambet
Cu siguranţă ultimele zile de campanie la Viena au lăsat indiferenţi o majoritate de trecători: turiştii români, care, cu ocazia liberelor de Ziua Naţională, au ocupat efectiv capitala austriacă. Chiar şi cele mai scumpe parcări de la obiectivele turistice erau „româneşti”, ca să nu mai vorbim despre magazine, unde, după cum comenta chiar unul dintre turiştii români, „se putea auzi mai multă română decât la mall, la AFI Cotroceni, în Bucureşti”.

FotorCreatedChristmas
La 22 mai, Van der Bellen s-a impus în fața rivalului său ultranaționalist cu numai 31.000 de voturi diferență (50,35% față de 49,65%), grație avantajului pe care l-a obținut din voturile prin corespondență. Cu toate acestea, după o contestație prezentată de Hofer și de formațiunea sa, Partidul Libertății (FPO, extrema dreaptă), Tribunalul Constituțional a decis să invalideze rezultatul și repetarea turului doi de scrutin. Un moment penibil pentru Austria, mult comentat în Occident, dar care nouă, românilor, ne sună a deja-vu.

Peste 600 de ziariști din întreaga lume s-au acreditat pentru a transmite informații cu privire la rezultatul electoral, mai incert ca oricând. Toți analiștii locali sunt de părere că o victorie a populistului Hofer ar fi o lovitură dură pentru supraviețuirea coaliției guvernamentale, formată din social-democrați și democrat-creștini.

În plus, o victorie a lui Hofer ar putea influența situația politică din țara vecină Germania, unde anul viitor vor avea loc alegeri pe fondul creșterii în sondaje a partidului dreptei radicale Alternativa pentru Germania (AfD). Și Franța urmărește cu deosebită atenție evenimentele din Austria, în perspectiva alegerilor prezidențiale din 2017 din Hexagon, în care șefa Frontului Național (FN, populist), Marine le Pen, o mare prietenă a FPO și a liderului acestui partid, Heinz Christian Strache, pare să aibă deja un loc asigurat în cel de-al doilea tur de scrutin, decisiv.

Alte stiri din Externe

Ultima oră