Activitatea portuară a Ucrainei pe Dunăre a fost suspendată dupa bombardamentele rusești

02 Aug 2023
Activitatea portuară a Ucrainei pe Dunăre a fost suspendată dupa bombardamentele rusești

Operațiunile la portul ucrainean Izmail de pe Dunăre au fost suspendate după lovitura cu drone rusesti. Bombardarea a dus la creșterea prețurilor la cereale la nivel mondial, relatează Reuters.

Portul care se află peste fluviu față de România, membru NATO, a servit drept principală rută alternativă din Ucraina pentru exporturile de cereale, de când Rusia a reimpus blocarea de facto a porturilor Ucrainei de la Marea Neagră la jumătatea lunii iulie, lăsând acordul mediat de Turcia și ONU.

Bombardarea porturilor de la Dunare duce la creșterea prețurilor la cereale la nivel mondial

Rusia a atacat miercuri principalul port interior al Ucrainei, vecinul de peste Dunăre al României, ducând la creșterea prețurilor la alimente la nivel mondial, în timp ce își intensifică utilizarea forței pentru a împiedica Ucraina să exporte cereale.

Atacurile au distrus clădiri în portul Izmail și au oprit navele pe calea lor în timp ce se pregăteau să sosească acolo pentru a se încarca cu cereale ucrainene, sfidând blocada de facto pe care Rusia a reimpus-o la jumătatea lunii iulie.

Datele de urmărire a navelor comerciale au arătat zeci de nave internaționale oprindu-se și aruncând ancora la gura Dunării, multe dintre ele înregistrate să sosească la Izmail din Marea Neagră într-o aparentă încercare de a deschide o breșă în blocada Rusiei.

Videoclipul difuzat de autoritățile ucrainene i-a arătat pe pompieri luptându-se cu un incendiu uriaș la câteva etaje, într-o clădire acoperită cu geamuri sparte. Câteva alte clădiri mari erau în ruine, iar cerealele s-au vărsat din cel puțin două silozuri distruse.

Șeful autorității portuare, Yuriy Lytvyn, a declarat pe Facebook că lucrările de reparații au început deja, iar infrastructura portuară a continuat să funcționeze.

Nu s-au raportat victime, a scris guvernatorul regiunii Odesa, Oleh Kiper, într-o postare pe aplicația de mesagerie Telegram.

„Teroriștii ruși au atacat încă o dată porturile, cerealele, securitatea alimentară globală”, a declarat președintele Volodymyr Zelenskype Telegram.

Prețurile grâului la Chicago au crescut cu aproape 5% în urma atacului și au crescut în continuare cu 1,2%, la 6,60 dolari, din cauza îngrijorării cu privire la afectarea aprovizionării globale din cauza scoaterii de pe piață a Ucrainei, unul dintre cei mai mari exportatori ai lumii.

Rusia a atacat infrastructura agricolă și portuară ucraineană de mai bine de două săptămâni, de când a refuzat să prelungească un acord care ridicase blocarea porturilor ucrainene din timpul războiului, anul trecut.

Convorbiri Putin - Erdogan 

Președintele Vladimir Putin a vorbit prin telefon cu co-autorul acordului de export de cereale, președintele turc Tayyip Erdogan.

Kremlinul a afirmat că Putin a reiterat condiția Rusiei pentru a se reintegra în acordul cu cereale: implementarea unui acord paralel care să îmbunătățească condițiile pentru exporturile proprii de alimente și îngrășăminte. Aceste exporturi sunt deja scutite de sancțiuni, pe care Occidentul spune că Moscova își propune să le submineze prin amenințarea aprovizionării globale cu alimente.

Biroul lui Erdogan a declarat că el și Putin au convenit că liderul rus va vizita în curând Turcia. Putin, căutat de Curtea Penală Internațională pentru crime de război, nu a efectuat nicio vizită oficială în străinătate anul acesta și a părăsit fostul teritoriu sovietic o singură dată de la lansarea invaziei sale - o excursie de o zi la Teheran în urmă cu mai bine de un an. Erdogan a spus de mult timp că speră să-l găzduiască pe Putin și să-l convingă să se alăture acordului cu cereale.

Moscova a descris atacurile sale recente asupra infrastructurii de cereale a Ucrainei drept represalii pentru un atac ucrainean asupra unui pod către Crimeea, folosit pentru a-și aproviziona trupele din sudul Ucrainei.

Ambasadorul SUA, Bridget Brink, a condamnat atacurile într-un comunicat, enumerând ținte recente ale Rusiei: „Cămine. Porturi. Silozuri pentru cereale. Clădiri istorice. Bărbați. Femei. Copii.

„Agresiuni non-stop și intensificarea atacurilor rusești asupra Kryvyi Rih, Harkov, Kiev, Herson arată clar încă o dată că Rusia nu are nicio dorință de pace, nici nu se gândește la siguranța civilă și nici nu ține cont de oamenii din întreaga lume care se bazează pe alimente din Ucraina."

Kievul spune că scopul atacurilor este de a reimpune blocada Rusiei, convingând expeditorii și companiile de asigurări ale acestora că porturile ucrainene nu sunt sigure să reia exporturile.

„Este prioritatea inamicului să convingă comunitatea internațională și, în special, armatorii că... navigația în direcția porturilor controlate de ucraineană este periculoasă”, a declarat Natalia Humeniuk, purtătorul de cuvânt al armatei în sudul Ucrainei.

Producătorii din Ucraina simt deja impactul. Kees Huizinga, un fermier din regiunea centrală Cerkasy a Ucrainei, a declarat pentru Reuters: „Din cauza bombardării, o consecință directă a fermei noastre este că nu putem livra 700 de tone de orz contractat pe care trebuia să le livrăm astăzi”.

Porturile fluviale dunărene ale Ucrainei, cum ar fi Izmail, reprezentau aproximativ un sfert din exporturile de cereale înainte ca Rusia să se retragă din acordul cu Marea Neagră și de atunci au devenit principala cale de ieșire rămasă, cu cereale încărcate în barje și expediate în portul românesc de la Marea Neagră, Constanța, pentru expedierea mai departe.

Scopul Kievului este ca navele internaționale să meargă direct acolo și să se încarce direct, iar duminică, presa ucraineană a raportat că mai multe nave de marfă străine au ajuns la Izmail din Marea Neagră, pentru prima dată de la expirarea acordului cu cereale.

Organizația Națiunilor Unite a avertizat despre o potențială criză alimentară și foamete în cele mai sărace țări ale lumii, ca urmare a deciziei Rusiei de a abandona acordul, intermediat de ONU și Turcia.

Moscova spune că va trata navele care se îndreaptă către porturile ucrainene ca potențiale ținte militare.

Oficialii ucraineni au declarat că Moscova a lovit 26 de instalații portuare, cinci nave civile și 180.000 de tone de cereale în nouă zile de greve de la renunțarea la acordul cu cereale.

Forțele aeriene ucrainene au raportat că Rusia a lansat, de asemenea, un atac cu drone asupra Kievului și a regiunii înconjurătoare peste noapte. Apărarea aeriană a doborât 23 de drone, dar resturi de la dronele doborâte au deteriorat mai multe clădiri din capitală și din regiune. Inițial nu au fost raportate victime.

Alte stiri din Externe

Ultima oră