Șase nave civile se află în Marea Neagră și se îndreaptă spre porturile dunărene, în ciuda blocajului rusesc

01 Aug 2023
Șase nave civile se află în Marea Neagră și se îndreaptă spre porturile dunărene, în ciuda blocajului rusesc

Cel puțin șase nave civile care se îndreptau către porturile ucrainene au intrat în Marea Neagră pe 30 iulie, în ciuda blocadei rusești, pe baza datelor de urmărire navală, scrie Kiev Independent

Markus Jonsson,Markus Jonsson, anchetator Open Source Intelligence, a raportat pentru prima dată despre trei nave civile – Ams1, Sahin 2 și Yilmaz Kaptan/Kudret Gezer, care navighează din Israel, Grecia și Turcia/Georgia – care traversau Marea Neagră, „destinație publicată deschisă Ucraina."

Ams1 și Sahin 2 au trecut prin strâmtoarea Bosfor, în timp ce Yilmaz Kaptan a navigat spre vest din nordul Turciei.

Jonsson și-a coroborat ulterior raportul cu imagini din satelit. Mai târziu, pe 30 iulie, alte trei nave - Sealock, Bosphorus Queen și Afer - au pornit prin Marea Neagră către porturile ucrainene. Se pare că toate cele șase nave sunt sub conducerea Turciei, dar navighează sub diferite pavilioane străine, a spus Jonsson.

Potrivit datelor de urmărire navală, Ams1, prima navă care a spart blocajul Rusiei la Marea Neagră, este programată să sosească în portul ucrainean Izmail, pe Dunăre, pe 1 august, în jurul orei 14:00, ora locală. Celelalte nave par să fie ancorate nu departe de orașul portuar românesc Sulina.

Jonsson a remarcat că navele au fost monitorizate de o aeronavă antinavă americană P8 și o dronă de recunoaștere Forte12 RQ-4.

Rusia a instituit o blocare de facto a Mării Negre după încetarea sa unilaterală a Inițiativei privind cerealele Mării Negre, împiedicând Ucraina să-și exporte cereale.

Moscova a ameninţat că toate navele care se îndreaptă spre porturile ucrainene vor fi tratate ca potenţiali transportatori de mărfuri militare şi că toate navele de pe Marea Neagră vor fi inspectate .

Forțele ruse au lansat atacuri împotriva porturilor Ucrainei de la Dunăre la Izmail și Reni pe 24 iulie. Porturile se află la doar 200 de metri de granița cu România.

Alte stiri din Externe

Ultima oră