A murit Stephen Hawking, una dintre cele mai strălucitoare minţi ale epocii noastre

14 Mar 2018 | scris de Marina Constantinoiu
A murit Stephen Hawking, una dintre cele mai strălucitoare minţi ale epocii noastre Galerie foto (4)

Una dintre cele mai strălucitoare minţi ale epocii noastre, un om cu un destin incredibil, fizicianul Stephen Hawking, s-a stins. Avea 76 de ani.

Hawkins a murit, miercuri dimineaţă, la locuinta sa din Cambridge, a anunţat familia acestuia, potrivit presei internaţionale. Visase toată viaţa să ajungă în Spaţiu.

"Suntem profund întristaţi că tatăl nostru iubit a murit astăzi. A fost un mare om de ştiinţă şi un om extraordinar, a cărui muncă şi moştenire vor dăinui mulţi ani", au anunţat copiii lui Hawking, Lucy, Robert şi Tim.

Fizicianul, teoretician al originii universului, și unul dintre cei mai mari cosmologi contemporani, cunoscut pentru lucrarea sa inovatoare despre găurile negre şi relativitate, profesor la catedra de matematică de la Universitatea Cambridge, suferea de mai bine de o jumătate de secol, uimind lumea medicală, de boala Lou Gehrig (scleroza laterală amiotrofică - ALS), neputându-se mișca și comunica numai cu ajutorul unui așa-numit sintetizator de voce.

CITIŢI ŞI: Stephen Hawking: Donald Trump va cauza daune frumoasei noastre planete, punând în pericol lumea naturală pentru noi şi copiii noştri

Ce este scleroza laterală amiotrofică (ALS)

Scleroza laterală amiotrofică (ALS) constă într-o degenerare progresivă a celulelor nervoase de la nivelul creierului şi măduvei spinării – care controlează musculatura ta striată.

Este cunoscută în SUA sub numele de boala Lou Gehrig, după numele baschetbalistului de la echipa New York Yankees care a murit în 1939 de această boală.

Neuronii afectaţi se atrofiază şi dispar fără a prezenta semne de anomalii. Urmează deteriorare musculară din cauza dispariţiei nervilor care stimulează aceşti muşchi.

Nu există tratament curativ pentru ALS. Terapia adaptată nevoilor individuale este utilă în menţinerea funcţiei musculare şi a stării generale de sănătate în fazele timpurii de boală.

Boala nu îţi afectează mintea şi mai pot fi posibili câţiva ani de viaţă productibili, după diagnosticare. Complicaţiile aspiraţiei fragmentelor alimentare şi a salivei în trahee pot fi evitate prin introducerea unui tub prin peretele abdominal şi în stomac, prin care se pot administra alimente şi lichide.

Maladia Lou Gehring, ALS, s-a aflat la originea campaniei Ice Bucket Challenge, devenită virală pe Internet.

Destin 

Născut la 300 de ani de la moartea lui Galileo, Hawking s-a retras de la Cambridge în 2009. A publicat numeroase lucrări despre natura și originea universului, cea mai cunoscută fiind „A Brief history of Time: From the Big Bang to Black Holes”. A apărut și în seriale televizate și filme și este celebru și pentru faptul că explică pe înțelesul tuturor conceptele dificile.

Astronauţi, oameni de ştiinţă şi celebrităţi din întreaga lume au primit cu mare tristeţe vestea dispariţiei lui Stephen Hawking, aducându-i un omagiu fizicianului considerat una dintre "minţile colosale" ale lumii şi "un spirit minunat", scrie The Guardian.

CITIŢI ŞI: Stephen Hawking: Fără un guvern planetar, tehnologia va distruge omenirea

Sir Tim Berners-Lee, fondatorul world wide web, a fost unul dintre primii care şi-a exprimat regretul la aflarea morţii celebrului fizician. 

"Am pierdut o minte colosală şi un spirit minunat", a scris acesta pe Twitter. 

NASA este de părere că "teoriile sale au deblocat universul posibilităţilor pe care noi şi lumea le explorăm". 

"Poţi continua să zbori ca un Superman în microgravitate", a scris NASA pe Twitter. 

Societatea planetară şi-a luat "rămas bun de la o minte frumoasă", în timp ce astrofizicianul Neil deGrasse Tyson a postat pe reţelele de socializare o fotografie în care apare alături de Hawking, spunând că "trecerea sa în nefiinţă a lăsat un vid intelectual în urma sa". 

CITIŢI ŞI: Stephen Hawking, despre descoperirea secolului, undele gravitaționale: "Vom putea vedea vestigiile Universului primordial"

"Am pierdut un mare om astăzi", spune CEO-ul Microsoft, Satya Nadella. 

"Geniile sunt atât de rare şi de fine. Rămas bun, profesore Hawking. Ne-aţi inspirat pe toţi", scrie astronautul american Chris Hadfield. 

Cântăreaţa Katy Perry a precizat că Hawking a murit în Ziua Pi, ziua anuală în care este celebrată constanta matematica pi, scriind că "există o mare gaură neagră în inima sa". 

Pe măsură ce vestea morţii cercetătorului s-a răspândit în întreaga lume, imagini în care apare un scaun cu rotile gol au început să circule pe reţelele de socializare.

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră