Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici încep vineri postul Crăciunului.
În această perioadă, credincioşii se abţin de la alimentele de origine animală şi de la distracţii, iar în biserici nu se oficiază nunţi.
Postul Crăciunului este, din punct de vedere alimentar, mai puţin aspru decât alte posturi.
Din cele 40 de zile de post, 15 sunt cu dezlegare la peşte şi vin, conform calendarului creştin ortodox.
Patriarhul Daniel a îndemnat în omilia rostită în duminica premergătoare începutului postului „să ne pregătim să primim în peștera sufletului nostru pe Hristos Domnul care se naște duhovnicește în viața fiecărui creștin, potrivit credinței și iubirii lui față de Dumnezeu și față de oameni”.
Postul este o poruncă dumnezeiască (Facerea 2, 16-17) și are „aceeaşi vârstă ca şi omenirea, fiindcă el a fost instituit în paradis”, menționează documentul despre importanța postului adoptat de Sfântul și Marele Sinod întrunit în Creta, citându-l pe Sfântul Vasile cel Mare.
Postul Crăciunului amintește de postul îndelungat al patriarhilor și drepților din Vechiul Testament, în așteptarea venirii lui Mesia – Izbăvitorul, scrie basilica.ro.
Prin durata lui de 40 de zile, acest post aduce aminte și de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu, Decalogul, scris pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii, se menţionează în Liturgica generală, a Pr. Ene Branişte.
Durata Postului Crăciunului a fost stabilită în anul 1166, la Sinodul de la Constantinopol, ținut sub președinția patriarhului Luca Hrisoverghi.
Referitor la practicarea postului, Sfântul și Marele Sinod recomandă să fie legată de rugăciunea neîntreruptă, pocăinţa sinceră și faptele de binefacere.