Dr. Florin Bălănică: Ce ne îngrașă când ținem post

28 Noi 2018 | scris de M.C.
Dr. Florin Bălănică: Ce ne îngrașă când ținem post

Postul Crăciunului este perioada ideală pentru a ne reaminti importanța cumpătarii, iertarii, bunătății. Și tot Postul Crăciunului este momentul perfect pentru curățarea organismului: renunțarea la proteine animale timp de 6 săptămâni poate avea drept rezultat un plus de energie, de tonus, datorită nutrienților din vegetale.

Mai mult, alegerile alimentare corecte în post pot duce la slăbire sau pot menține greutatea optimă. Însă, în aceeași măsură, alegerile neinspirate pot duce la îngrășare, fenomen remarcat de experții în nutriție.

Dr. Florin Ioan Bălănică, specialist în medicina stilului de viață, spune că românii au tendința ca în perioadele de post să se îndoape cu cornuri, covrigi, produse din soia din supermarketuri, cu tot felul de zacuști uleioase și alte produse care nu duc în final decât la îngrășare, la tulburări gastroduodenale, care nu slujesc în niciun caz ideii de post și de bine.

”De cele mai multe ori, produsele de post, cele pe care le găsim atât de ușor sunt produse care conțin carbohidrați sau grăsimi. Carbohidrații sunt în pâine, paste, cornuri, covrigi, iar grăsimile de post sunt uleiurile vegetale și tot felul de alte produse care conțin ulei”, remarcă dr. Florin Ioan Bălănică, într-un comunicat remis AMPRESS.

Dr. Florin Ioan Bălănică promovează medicina stilului de viață care poate include și respectarea corectă a postului. Un prim pas ar fi adoptarea programului de 3 mese pe zi și 2 gustări.

“Celula noastră funcționează ca o baterie care se descarcă la aproximativ 2, 3 ore și atunci trebuie să o reîncărcăm. Creierul nostru funcționează pe baza principiului supraviețuirii, pentru momentele când nu mai avem acces la alimente. Ce se întâmplă dacă ocolim o gustare sau o masă? La masa următoare, vom depune caloriile sub formă de grăsime pentru că celula noastră se protejează și va face rezerve”, explică dr. Bălănică riscul îngrășării dacă nu se respectă intervalul de maximum 3 ore între mese.

De altfel, riscul de îngrășare este unul major în Post. Pe de o parte din lipsa proteinelor animale care dau sațietate.

Apoi, din înlocuirea acestora cu proteine vegetale care pot veni la pachet cu mulți carbohidrați. Este cazul leguminoaselor: fasole, soia, mazăre sau năut.

De asemenea, în post, există riscul abuzului de alimente cu carbohidrați și grăsimi vegetale, tocmai pentru a potoli senzația de foame. Excesul de carbohidrați cu absorbție rapidă ne întreține foamea așa că mesele de post necesită mai multă atenție decât ne-am fi imaginat.

“Cum ar arăta așadar o zi de post? O putem începe cu fructe, dacă tolerăm să mâncăm fructele pe stomacul gol. Care sunt fructele cu o cantitate mare de antioxidanți și fibre și mai mică de fructoză? Mărul verde, kiwi, ananas și fructe de pădure. Cam cât mănânc? În Metoda Dr. Bălănică nu măsurăm calorii. Când vorbim de fructe, vorbim cam de o mână, deci fiecare măsoară cu mâna lui. Dacă nu tolerăm să mâncăm fructe pe stomacul gol, putem să mâncăm o pastă de năut fiert, mixat cu dovlecel, condimente, verdețuri, mirodenii, fiecare după gust pe care putem să o tartinăm pe o felie, două de pâine prăjită, alături de câteva legume de culoare verde”, descrie acesta câteva variante pentru mic dejun în post.

La gustare, medicul recomandă laptele de migdale sau pe cel de soia. Atenție însă la etichetele produselor din supermarket – optați pentru variantele fără zahăr. De asemenea, încercați să evitați produsele care au mai mult de 3 E-uri pe etichetă.

“La prânz, putem consuma o supă cremă de ciuperci, o supă de linte, o fasole verde cu usturoi, o mâncare de fasole boabe, de preferat cât mai închisă la culoare, chiar neagră, pentru că acelea sunt boabele cu o cantitate mare de proteine. Cu alte cuvinte, putem consuma mâncăruri bazate pe legumele proteice: linte verde, fasole cu boabe închise la culoare, fasole verde, năut, mazăre, broccoli. Trebuie să știți că mazărea are o cantitare mare de carbohidrați și amidon. Așadar, alegem o supă cremă sau o mâncare gătită la abur, cuptor sau pe aragaz. Eu întotdeauna sfătuiesc pacienții să gătească cu supă, adică cu fiertură de pătrunjel, țelină, păstârnac, mai ales în post, pentru că așa dăm gust bun alimentelor și nu vom folosi ulei, prăjeli sau rântașuri”, recomandă medicul expert în medicina stilului de viață.

Cea de-a doua gustare poate fi luată între orele 16 și 17 și poate consta în lapte vegetal sau o tartină cu o pastă de leguminoase. Cina trebuie să fie ușoară, chiar dacă vorbim despre una compusă din legume. Dr. Bălănică explică motivele.

“Încheiem ziua cu cina care trebuie să fie până în ora 20 și, evident, va fi compusă din alimente ușoare. Trebuie să știți că legumele proteice se digeră mai greu decât carnea așa că nu trebuie să credeți că legume = ceva ușor. Nu orice fel de legumă este o legumă ușoară. Se poate consuma, de exemplu, o salată cu multe verdețuri, cu un dressing din muștar fără zahăr, cu lămâie, mărar. Se pot adăuga niște boabe de năut sau niște boabe de linte, fierte în prealabil într-o supă de rădăcinoase”.

Verdele trebuie să fie vedeta în farfurie dacă ținem post. Așa că trebuie să optăm preponderent pentru spanac, sparanghel, fasole verde, salată, verdețuri, linte verde, varză, castraveți, ardei și dovlecei. La polul opus sunt alimentele procesate, fără nutrienți de valoare, cele cu multă făină albă, grăsimi vegetale și zahăr. Cartofii trebuie consumați ocazional, cu măsură, și trebuie copți. Orezul se reduce la o lingură, pâinea integrală la o felie, iar fructele oleaginoase la un număr de maximum 10. Nu abuzăm de fructe, uleiuri, măsline și nici de miere. În schimb, profităm la maximum de zilele cu dezlegare la pește.

Așadar, puteți profita de perioada postului pentru un plus de vitamine și antioxidanți din plante. În plus, vă puteți obișnui cu un program regulat de mese și gustări și puteți redescoperi gustul legumelor. La final, veți constata că vă simțiți în formă și poate chiar veți slăbi! Un motiv în plus pentru a face din cumpătare rezoluția numărul 1 pentru toată viața.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră