Lucian Dan Teodorovici, finalist la Premiul Literar al Europei Centrale ANGELUS, 2015

06 Sep 2015
Lucian Dan Teodorovici, finalist la Premiul Literar al Europei Centrale ANGELUS, 2015
Lucian Dan Teodorovici se numără printre finaliștii prestigiosului Premiului Literar al Europei Centrale ANGELUS, Polonia, ediţia 2015, cu romanul Matei Brunul (Polirom, 2011, 2014, disponibil şi în ediţie digitală).

Ediția polonă a romanului a apărut la Editurile Amaltea/ATUT, în traducerea Radosławei Janowska-Lascar, prilej cu care, în luna februarie a acestui an, autorul și-a întîlnit cititorii din Varşovia, Cracovia, Wrocław, Poznań și Gdańsk.

Ceilalți șase scriitori selectați în etapa finală: Jacek Dehnel (Polonia), Andrzej Stasiuk (Polonia), Drago Jančar (Slovenia), Olga Tokarczuk (Polonia), Ziemowit Szczerek (Polonia) și.Serhij Żadan (Ucraina).

Gala de decernare a premiului – cea mai importantă distincţie în domeniul creaţiei de proză pentru un volum tradus în limba polonă – va avea loc în data de 17 octombrie 2015, la Wrocław. Mai multe detalii, aici.

În competiție au fost înscrise 66 de romane, dintre care 14 au fost selectate, la începutul lunii august, în etapa semifinală.

De la prima ediţie a Premiului ANGELUS, în 2006, România a mai obţinut o singură nominalizare pe lista scurtă, în 2010: Norman Manea pentru romanul Întoarcerea huliganului (Polirom, 2003, 2006, 2008, 2011).

Romanul Matei Brunul, editat în noiembrie 2014, se bucură – încă de la apariție – de o primire călduroasă, atît din partea cititorilor (în ciuda faptului că mulți subliniază că nu este deloc o lectură ușoară!!!), cît și din partea criticii literare, primind cronici entuziaste, scrise cu o înțelegere profundă a cărții.”

Una dintre cele mai apreciate și mai elogiate apariții ale anului editorial 2011, Matei Brunul a fost distins cu Premiul literar „Augustin Frăţilă”, Premiul revistei Observator cultural, Premiul Naţional de Proză al Ziarului de Iaşi, Premiul pentru Proză al revistei Ateneu, Premiul special al publicului la Gala Industriei de Carte din România şi a fost desemnat „Cartea anului” de către revista Contrafort.

Matei Brunul a mai apărut în Franţa (Gaïa Éditions/Actes Sud), Bulgaria (Paradox) şi Ungaria (Libri Kiadó) și va mai fi tradus și publicat în Turcia (Dedalus), Macedonia (Bata Press) și SUA (Dalkey Archive Press).
 

Alte stiri din Carte

Ultima oră