Poeta Cora Botezatu și Pictorul Petru Botezatu au lansat sâmbătă, la Gaudeamus, volumul cu 50 de poeme și picturi „IMAGINARIA”, publicat la editura Monitorul Oficial (cuvant însoțitor de Florin Toma, Alex. Ștefănescu, Irina Petraș, Cora Botezatu și postfață de Al. Cistelecan).
La evenimentul de lansare au participat criticul literar Alex. Stefănescu și prof. univ. dr. Ioana Crăciun. Imaginaria este o carte-album unică în literatura română, cuprinzând 50 de poeme care reflectă verbal 50 de picturi.
„Nu am intenţionat să introduc o nouă poetică. Dar Imaginaria a devenit de-a lungul anilor nu doar o colecţie de picturi ale soţului meu, Petru Botezatu. Ele au introdus în existenţa noastră un nou tărâm, un centru imaginar, începând să ocupe în conştiinţă un spaţiu de felul muntelui Olimp, cel ocupat de zeii din antichitate, ori asemănător Shambalei, un regat fabulos, care deşi pare să fi avut cândva o realitate fizică şi geografică,este percepută astăzi mai mult ca o viziune mitică”, a subliniat Cora Botezatu, autoarea poemelor din volumul Imaginaria.
Criticul literar Alex. Ștefănescu a scris despre carte: ”Noutatea absolută a volumului Imaginaria constă în faptul că poemele sunt traduceri în cuvinte ale unor picturi, reproduse în proximitatea poemelor. Nu este o relație de subordonare, ci una de completare reciprocă și de simetrie în oglindă. Poezia și pictura comunică, oferind cititorului și, în același timp, privitorului spectacolul unei comuniuni artistice nemaiîntâlnite în poezia noastră. Vechiul adagiu al lui Horațiu, „Ut pictura”, își găsește aici o exemplificare inspirată. Primul poem din volum conține o autobiografie fantastică a acestui tandem, poet-pictor”:
Autoarea poemelor, Cora Botezatu, a declarat: Lansarea volumului IMAGINARIA la Târgul de carte Gaudeamus este un gest simbolic de strigare către lume că această carte a fost scrisă şi pictată, o declaraţie publică despre acest volum sincretic, în care pictura şi-a exercitat sfera de influenţă asupra fiinţei cele mai apropiate de autor. Asamblarea picturilor din acest album a fost un act firesc de istorie a artei. Scrierea poemelor este departe de a fi un gest mimetic. Acum că aceste poeme au fost create, ele par să se fi scris singure, firesc şi organic. Nu pentru că imaginile ar fi impus vreo tălmăcire sau transpunere în cuvinte ci pentru că eu am simţit că nu pot parcurge spaţiul lor în alt fel decât derulând toată acestă poetică, devenind, pe măsură ce se înfiripa, adevăratul cod de descifrare a lumii încriptate din aceste lucrări. Scrierea acestor poeme a fost de fapt procesul meu de iniţiere în arta atât de complexă şi încifrată a artistului Petru Botezatu, devenind o descompunere în secvenţe, metafore şi simboluri iar pe alocuri o anticameră a acestor picturi, un interior subtil de reculegere şi procesare a multiplicităţii de sensuri picturale”.