Circa 37% din forţa de muncă din UE poate să îşi desfăşoare activitatea online, conform unui studiu realizat de Centrul pentru Cercetare Economică şi Politici.
Deși România este ţara cu una dintre cele mai mari viteze de internet din lume, este la coada clasamentului în ceea ce privește munca de acasă.
Doar 27% dintre angajaţii români ar putea lucra de acasă. Astfel, din 5,57 de milioane de români, activi pe piaţa muncii, doar 1,5 milioane ar putea lucra remote. La nivel european, media este de 37%, pe primul loc fiind Luxemburg (54%), conform studiului.
Alte concluzii ale studiului la nivel european:
– 74% dintre meseriile bănoase se pot desfăşura de acasă, doar 3% dintre job-urile prost plătite au această facilitate
– 66% dintre absolvenţii de studii superioare pot presta telemunca, doar 10% dintre angajaţii cu nivel redus de educaţie o pot face
– 45% dintre femei pot lucra remote, pe când bărbaţii, doar 30%
Doar 13% dintre job-uri s-ar putea face online, fără să fie afectată calitatea, din cauza lipsei de interacţiune umană.
Încă de la jumătatea lunii martie, piața muncii din România se află într-un proces continuu de adaptare la noile condiții de lucru și la respectarea măsurilor pentru prevenirea răspândirii coronavirusului SARS-Cov-2.
Această adaptare la situația actuală vine la rândul ei cu un impact puternic asupra modului în care funcționăm la locul de muncă, fie că angajatorul alege opțiunea „work from home” sau întoarcerea parțială sau totală la birouri.
Mai mult de jumătate dintre companii aleg reîntoarcerea parțială la birouri. Companiile mari sunt cele mai înclinate să rămână în Work from home.