Tragica moarte a actriței care a întruchipat-o pe Ecaterina Teodoroiu. Avea doar 46 de ani

02 Ian 2023
Tragica moarte a actriței care a întruchipat-o pe Ecaterina Teodoroiu. Avea doar 46 de ani

Actrița Stela Furcovici a rămas în amintirea publicului cinefil din România datorită rolului principal interpretat în filmul ”Ecaterina Teodoroiu” (1978), regizat de Dinu Cocea. Destinul său a fost întrerupt brutal de un accident stupid de circulație. A murit la 46 de ani. 

Stela Furcovici s-a născut pe 17 ianuarie 1954 la Turda și, după ce a absolvit Liceul Mihai Viteazul din oraș, a dat admitere la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, fiind repartizată la clasa profesorului Dem Rădulescu.

După primul an de studenție, Stela a fost exmatriculată din facultate din cauza absențelor de la orele de pregătire militară (PTAP).

Tânăra s-a întors în orașul natal, a debutat pe scena Teatrului Municipal în rolul Caterinei din drama “Citadela sfărâmată”, piesa scrisă de Horia Lovinescu în 1955. Din 1974 până în 1989 Stela a fost distribuită în 21 de premiere la Teatrul de Stat din Turda, dar a jucat și pe scenele teatrelor din Baia Mare și din Sibiu. Actrița a fost distribuită în trei filme românești, ”Ecaterina Teodoroiu”, în 1978, “Iancu Jianu zapciul” și “Iancu Jianu haiducul”, ambele produse în 1981, dar rolul din “Ecaterina Teodoroiu”, film regizat de Dinu Cocea, a fost cel care i-a adus celebritatea. 

Pentru rolul Ecaterinei Teodoroiu au concurat 30-40 de actrițe tinere printre care Aimée Iacobescu, Irina Petrescu și Violeta Andrei. Regizorul Dinu Cocea, care o remarcase într-o fotografie pe Stela Furcovici, pe atunci figurantă la Teatrul Municipal din Turda, a chemat-o la probă, alegând-o pentru rolul Ecaterinei Teodoroiu pentru că avea un ”temperament zurliu”, asemănător cu cel al eroinei.

M-am dus la Ministerul Culturii să vorbesc cu directorul responsabil cu teatrele. I-am zis: «Uite-o, domne, pe Ecaterina Teodoroiu, premiul întâi pe țară a Uniunii Cineaștilor pentru interpretare. Premiu pentru cea mai bună actriță și… nu e actriță. S-au dat câteva telefoane, s-au luat niște măsuri și… așa a primit Stela Furcovici statutul de actriță, care fusese până atunci doar o figurantă”, declara regizorul Dinu Cocea, pentru Jurnalul Național.

Filmările au început la 28 februarie 1978 și s-au desfășurat la Târgu Jiu, Pucioasa, Padina, Târgoviște și București, fiind finalizate în iunie același an.

”Temperament zurliu” al actriței s-a manifestat și în timpul filmărilor pentru pelicula ”Ecaterina Teodoroiu”.

Eram la Sibiu, filmam pentru «Ecaterina Teodoroiu», dar Stela se plictisise deja. «Domnul Dinu», îmi zice, «am râie». Stop toată filmarea, o mie de costume băgate la etuvă, am trimis probe pentru laborator. După două săptămâni, răspunsul de la laborator: «Nu e nici o râie». N-a mai avut ea chef să filmeze...”, a povestit Dinu Cocea.

Filmul ”Ecaterina Teodoroiu” a fost regizat de Dinu Cocea, după un scenariu de Mihai Opriș și Vasile Chiriță, cu Stela Furcovici, Ion Lupu, Mihai Mereuță, Ion Caramitru, Amza Pellea și Ilarion Ciobanu în rolurile principale. În septembrie 1978, revista „Cinema” anunța că s-a terminat finisajul, urmând să se predea copia standard. Cheltuielile de producție s-au ridicat la 5.986.000 lei. Premiera filmului a avut loc pe 4 decembrie 1978, la Cinematograful „Patria”.

Legat de rolul care i-a marcat viața și cariera, actrița declara într-un interviu: ”Simplu şi greu. Simplu am spus gândindu-mă la nişte împrejurări favonabile mie — dădusem nişte teste la Institutuil de psihologie, iar regizorul Dinu Cocea a apelat la acest institut pentru recrutarea unor posibile interprete. Am fost selecţionată din aproape 190 de concurente. Greul abia după aceea a început… A trebuit să pătrund bine personajul, pentru a-l feri — şi cred că am reuşit aceasta şi datorită scenariului lui Mihai Opriş şi Vasile Chiriţă — de grandilocvenţă şi didacticism. Am studiat săptămâni în şir documente referitoare la eroină aflate în arhive. Mai trebuia să intuiesc eu, cu temperamentul ardelencei domoale, reacţiile unui temperament de olteancă energică, bătăioasă. De asemenea, vreau să vă spun că în timpul filmărilor la Tg. Jiu am primit o scrisoare de la un locotenent în rezervă care luptase în Primul Război Mondial, o cunoscuse pe eroină şi mi-a trimis unele documente de pe front în legătură cu ea.”

A fost ca un argint viu. Nestatornică. Tonică. Explozivă. Un spirit de revoltă o frământa mereu. De-asta a și fost dată afară de la UNATC... S-a dus la Cluj, s-a căsătorit, am auzit c-ar fi divorțat, s-a recăsătorit, a continuat însă stilul ei nărăvaș de a fi, ambianța asta cu lumea mai mult sau mai puțin interlopă – nu știu, n-am trăit acolo – a luat-o rău cu băutura, a lipsit și de la teatru... La 40 și ceva de ani s-a prăpădit”, spunea regizorul Cocea.

La 30 noiembrie 2000, cu aproape o lună înainte să împlinească 47 de ani, Stela a fost implicată într-un accident de circulație pe o stradă din Turda. A încercat să traverseze neregulamentar, se pare că eșarfa de la gâtul ei a fost prinsă de oglinda retrovizoare a unui autoturism. Stela Furcovici a fost trântită la pământ. Impactul a fost dur, actrița a suferit o fractură craniană și a murit în ambulanță, în drum spre spital.

La acea vreme, presa titra cum a murit a doua oară Ecaterina Teodorescu deoarece întreaga viață a actriței a fost strâns legată de personajul istoric. Putem doar să rămânem marcați de stupidul accident care a dus la decesul Stelei în plin având al carierei.

 

Alte stiri din Cariere

Ultima oră