România ar putea avea acces la un vaccin anticoronavirus, dacă un astfel de vaccin va fi dezvoltat cu succes, printr-un mecanism de cooperare al Uniunii Europene, potrivit prof. univ. dr. Alexandru Rafila, președinte al Societății Române de Microbiologie și reprezentant al României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
Afirmațiile vin după ce Alexandru Rafila a participat, la începutul săptămânii, la cea de-a 73-a adunare generală a OMS, organizată în format video.
“Preşedintele Macron a avut o intervenţie foarte bună aş zice, şi sigur, el s-a referit la Uniunea Europeană, care ar trebui să instituie mecanisme comune de procurare şi distribuţie a medicamentelor sau a vaccinurilor necesare, în momentul în care ele vor apărea, dar, aceleaşi principii ar trebui să existe la nivel global, accesul la medicaţie nu ar trebui să fie discriminatoriu”, a afirmat prof. univ. dr. Rafila, într-un interviu acordat Mediafax.
Potrivit specialistului, multe dintre ţările care au resurse şi-au arătat disponibilitatea de a împărţi cu alte state aceste produse dacă vor apărea sau să ofere licenţe gratuite de producţie.
“Acest mecanism european de procurare colectivă a fost pus în aplicare, funcţionează, începe să funcţioneze, şi România şi-a exprimat intenţia de a fi parte. (…) Din câte ştiu eu, România şi-a exprimat disponibilitatea, şi atunci în mod normal ar trebui să avem acces prin mecanismul acesta coordonat al Uniunii Europene”, a mai spus Alexandru Rafila.
La nivel mondial, peste 100 de vaccinuri anticoronavirus sunt în diverse faze de cercetare-dezvoltare, din care 8 sunt deja testate în studii clinice.
Totuși, experții avertizează că nu există încă vreo garanție că vreunul dintre aceste vaccinuri se va dovedi sigur și eficient pentru imunizarea la scară largă a populației împotriva infecției cu coronavirusul SARS-CoV-2.