Fluorul este considerat un aliat al dinţilor noştri. Acest element pare indispensabil în lupta contra cariilor dentare, efect benefic recunoscut şi evidenţiat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Dar Audrey Gloaguen, realizatoare a unei anchete intitulate „Fluorul, amic care vă vrea răul”,arată o altă faţă a acestei substanţe.
Difuzată marţi, 26 aprilie, pe canalul France 5, documentarul demonstrează că fluorul nu este chiar lipsit de riscuri pentru sănătate.
O problemă de sănătate publică
Ştiţi că fluorul face parte din cele zece produse chimice care pun probleme din punct de vedere al sănătăţii? Fluorul este folosit în produsele de igienă dentară cu scopul de a preveni cariile. În schimb, un aport excesiv de fluor poate provoca: fluoroză dentară: pete pe dinţi de culoare albicioasă sau maronie, care nu beneficiază de tratament; fluoroză osoasă: acumularea excesivă de fluor care provoacă modificări în structura osului, făcându-l fragil şi casant.
Un studiu francez relevă că 45% dintre persoanele între 4 şi 12 ani au un aport excesiv de fluor.
Ceaiul, apa de la robinet...
Un laborator de pe lângă societatea americană Alcoa, specializată în extracţia aluminiului, evidenţiază beneficiile fluorului asupra dentiţiei, cu condiţia ca nivelul să nu să depăşească în cazul copiilor – 1 miligram zilnic, iar în cazul adulţilor, 4 miligrame, zilnic. Problema este că aceste doze maxime pot fi foarte uşor depăşite. În afară de pasta de dinţi folosită zilnic, de câteva ori, fluorul este prezent şi în unele alimente: ceai, apa de la robinet, sarea de bucătărie. De asemenea, fluorul mai există în unele ambalaje de produse alimentare, unele obiecte vestimentare cum sunt impermeabile, în încălţăminte...