Pandemia în România: două milioane de români își caută un loc de muncă

17 Iun 2020 | scris de A.A.
Pandemia în România: două milioane de români își caută un loc de muncă

Un milion de români și-au pierdut locul de muncă din cauza noului coronavirus. Industriile cele mai afectate au fost turismul, transporturile, domeniul ospitalității și al restaurantelor, iar criza economică apărută este departe de a se termina. Pe lângă cei care au fost concediați, se mai adaugă încă un milion de români ce s-au întors din străinătate și-și caută un loc de muncă, precizează Digi24.

Pandemia ce a cuprins o lume întreagă și a atras intrarea în recesiune a marilor economii ale lumii a avut un impact devastator asupra economiei. Multe afaceri s-au închis în această perioadă, iar criza economică nu le permite reluarea activității.

Statisticile oficiale arată că în această perioadă numărul contractelor suspendate sau încheiate a depășit milionul. Apogeul a fost atins, însă, la mijlocul lunii aprilie.

Dacă la începutul lui aprilie au fost suspendate aproape 800.000 de contracte, la jumătatea lunii s-a depășit pragul psihologic de un milion de contracte. În luna iunie situația a cunoscut o aparentă amelioarare: pe 11 iunie erau suspendate 237.760 de contracte, iar patru zile mai târziu doar 142.482, conform rapoartelor oficiale ale Ministerului Muncii.

 „Din nefericire, peste 70% dintre microîntreprinderi au declarat că au capacitatea de a se susține financiar pentru o lună, maximum două, ceea ce dovedește un slab manangement financiar în România, dincolo de faptul că multe dintre întreprinderile noastre sunt, este adevărat, start-up-uri, sunt relativ tinere. Totuși, asta nu justifică faptul de a nu avea un manager mai riguros, care să îți permită să ai resurse pentru câteva luni”, spune Rodica Lupu, coordonatoarea unei rețele de IMM-uri.

Numărul românilor care au rămas fără un loc de muncă este în realitate mult mai mare, deoarece aceste date ale autorităților nu îi cuprind și pe cei întorşi din străinătate.

„Vorbim de peste un milion de peste un milion de români care s-au întors în România ca urmare a reducerii activității economice în diferite țări. Ceea ce înseamnă pentru noi adâncirea deficitului bugetar, iar conform datelor prognozate, vorbim de un deficit bugetar de 6,7 din PIB pentru anul 2020 și, conform datelor publicate de Fondul Monetar Internațional, probabil că în anul 2020 rata șomajului va ajunge undeva la 10,1 puncte procentuale. Pentru a ne reveni avem nevoie de o strategie pe termen mediu și lung în ceea ce privește piața muncii, forța de muncă, avem nevoie de cursuri de recalificare”, arată Cristina Chiriac, președintele CONAF (Confedereația Națională pentru Antreprenoriat Feminin).

Românii din diaspora au fost cei mai mari investitori în 2019. De la aderarea la Uniunea Europeană, în anul 2007, datele Băncii Mondiale, arată că românii care lucrează în străinătate au trimis în ţară 36,33 miliarde de dolari.

Economia românească a pornit bine în 2020, însă performanţele cumulate în lunile ianuarie și februarie au fost anulate în luna martie din cauza pandemiei.

Alte stiri din Business

Ultima oră