Firma de consultață McKiney avertizează că rata șomajului în UE ar putea crește de la 6% la mai mult de 11% și va rămâne ridicată ani întregi dacă efectele pandemiei nu sunt eliminate rapid, precizează CNN.
McKinsey estimează că unul din patru locuri de muncă din întreaga Uniune Europeană și Regatul Unit este expus riscului de reducere a orelor de lucru sau a plății, problemelor temporare sau concedierii permanente. Profesiile care nu necesită un contact direct cu alții, inclusiv contabilii și arhitecții, sunt considerate cu risc scăzut, împreună cu cele care oferă servicii esențiale, cum ar fi poliția.
Aproximativ 55 de milioane de lucrători sunt angajați în profesii cu risc ridicat, inclusiv casiere, bucătari, lucrători în construcții, personal hotelier și actori. Aproximativ 80% din locurile de muncă considerate de risc sunt deținute de persoane care nu au o diplomă universitară din rândul angajaților micilor companii.
În cadrul unui scenariu în care Europa nu reușește să limiteze pandemia în maxim trei luni și este forțată să continue măsurile de distanțare socială în perioada verii, rata șomajului UE va ajunge la 11,2% în 2021 și nu va scădea până în 2024.
McKinsey a spus că firmele și guvernele trebuie să ia decizii rapide pentru a proteja locurile de muncă. Companiile ar trebui să își reducă costurile, să separe schimburile de muncă și să permită lucrul la distanță, când este posibil. Guvernele ar trebui să ofere garanții la credite, scutiri de taxe și impozite și plăți garantate pentru lucrători, o parte dintre aceste măsuri fiind deja luate în toată Europa.
Marea Britanie acoperă 80% din salariile angajaților pentru următoarele 3 luni pânăla un prag maxim de 2500 lire pe lună. Pachete similare au fost prezentate și de reprezentanții guvernelor din Germania și Franța.
Pachetul de ajutor pentru coronavirus al Uniunii Europene include până la 100 de miliarde de euro în subvenții salariale care vizează prevenirea disponibilizărilor în masă, precum și sute de miliarde de euro în împrumuturi acordate companiilor și credite pentru guvernele UE.
Fiecare țară va trebui să depună eforturi să garanteze locurile de muncă pentru cetățeni acest lucru fiind benefic pentru ambele părți, oamenii vor avea confortul generat de un loc de muncă, iar economia națională va putea să-și revină.
Piața muncii din SUA este deja lovită de pandemie, cu aproximativ 22 de milioane de oameni, sau aproximativ 13,5% din forța de muncă, depunând cereri de șomaj începând cu 14 martie. Rata șomajului, care a urcat la 4,4% în martie, de la un minimul istoric de 3,5% în februarie, se așteaptă să atingă o valoare dublă în aprilie, conform CNN