Cancelarul german, Angela Merkel, a anunţat miercuri seară un plan de relansare economică în valoare de 130 de miliarde de euro pentru următorii doi ani de zile. Planul are ca scop stimularea economiei afectată de pandemia de coronavirus, prin creșterea consumului pe termen scurt, dar și prin încurajarea investițiilor, precizează Bloomberg.
Planul extins anunțat pentru a sprijini economia Germaniei va cuprinde reducerea taxelor, investiții mavise în dezvoltarea și implementarea tehnologiei 5G, dezvoltarea căilor ferate și reduceri substanțiale ale costurilor mașinilor electrice.
"Dimensiunea planului de relansare va fi de 130 de miliarde de euro pentru anii 2020-2021, dintre care 120 de miliarde vor fi cheltuiţi pentru guvernul federal", a declarat Angela Merkel într-o conferinţă de presă. Decizia vine după două zile de discuţii între conservatori şi social-democraţi, parteneri ai coaliţiei guvernamentale.
"Avem un plan de relansare economică, un plan pentru viitor şi, bineînţeles, pe lângă aceasta ne ocupăm acum de responsabilitatea noastră pentru Europa şi de dimensiunea internaţională", a afirmat Merkel.
Printre măsurile economice anunţate figurează reducerea pentru 6 luni a TVA, începând din iulie, De asemenea, TVA în sectorul turismului va coborî la 7%, urmând să mai scadă cu două puncte procentuale pe aceeași perioadă. Costul reducerii TVA este de 20 miliarde de euro.
Principalele măsuri aprobate cuprind:
- Reducerea cu 3 procente a TV ce a aduce un cost suplimentar susținut de stat de 20 miliarde de euro
- Finanțarea firmelor mici și mijlocii pentru a reporni activitatea până la plafonul a 25 miliarde de euro
- Investiții în digitalizare, securitate și proiecte de apărare de peste 10 miliarde de euro
- Reduceri de taxe pentru firmele care vor investi în activități economice în perioada imediat următoare de 6 miliarde de euro
- Sprijinul administrației locale de aproape 6 miliarde de euro
- Creșterea alocațiilor copiilor în total de 4,3 miliarde de euro
De asemenea, datoriile comunelor vor fi transferate statului federal, va fi acordată o alocaţie familială de 300 de euro pentru fiecare copil și noi ajutoare pentru firmele în dificultate.
Ministrul de Finanțe, Olaf Scholz, a explicat că pachetul va fi parțial finanțat de împrumuturi suplimentare.
”Trebuie să ne asigurăm că economia va reporni cât mai repede și vom înregistra chiar și o creștere. Dacă vom trece printr-o depresiune economică ce poate dura chiar și 10 ani, atunci vom avea o problemă foarte mare. Dar dacă vom obține aceleași rezultate ca cele înregistrate înainte de criză spre sfârșitul anului 2021 sau macăr la începutul lui 2020, atunci avem o șansă reală să obținem sursele financiare pentru a susține acest efort economic ”, a anunțat ministrul în cadrul unui interviu acordat postului TV ZDF.
Punctul cel mai discutat a fost introducerea unei prime de cumpărare pentru sprijinirea sectorului auto, închis de mai multe luni.
Social-democraţii, care se opuneau oricărei subvenţionări a maşinilor poluante, par să fi avut câștig de cauză. La final, membrii "Marii Coaliţii" s-au pronunţat împotriva unei pirme de cumpărare pentru maşinile pe benzină sau motorină cu emisii scăzute.
În schimb, prima pentru cumpărarea unei maşini electrice va fi dublată, de la 3.000 de euro la 6.000 de euro.
Germania își permite să facă cheltuieli mai mari, având în vedere că a avut un buget echilibrat din 2014 și un raport între datorii și venituri mult sub țări din Zona Euro, precum Italia, Spania, Franța.