Teatru TV și aniversare Dinu Cernescu. „Amadeus” cu Radu Beligan și Răzvan Vasilescu, luni seară la TVR2 (VIDEO)

18 Oct 2015
Teatru TV și aniversare Dinu Cernescu.  „Amadeus” cu Radu Beligan și Răzvan Vasilescu, luni seară la TVR2 (VIDEO)
Rivalitatea muzicală, și nu numai, din „Amadeus” de Peter Shaffer prilejuiește întâlnirea efervescentă dintre doi mari actori – Radu Beligan și Răzvan Vasilescu. Piesa este propusă spre difuzare de Casa de producție a TVR cu ocazia aniversării regizorului Dinu Cernescu, care pe 18 octombrie împlinește 80 de ani și este cel care a montat-o prima oară în România în 1982, pentru a o relua în 1990 în platourile TVR, cu aceeiași mari actori în rolurile principale.

Ultimii ani din viața lui Mozart
„Amadeus” este o dramă despre ultimii ani de viață ai lui Wolfgang Amadeus Mozart, așa cum sunt povestiți de Salieri, un muzician complexat aflat, în ciuda diferenței de vârstă, într-o competiție - nu doar muzicală - cu genialul compozitor. Acțiunea se desfășoară la sfârșitul secolului al XVIII-lea cu precădere în Viena. Textul este structurat ca un flash back segmentat al lui Salieri care, la bătrânețe, este vizitat de un preot pentru a se spovedi, pretext pentru a derula în fața ochilor noștri, viața plină de excese a lui Mozart, compozitorul pe care astăzi îl știe și admiră o lume întreagă.

Geneza piesei
Premiera mondială a piesei a avut loc la Londra în 1979, și trei ani mai târziu Dinu Cernescu o urca pe scena Teatrului Giulești. Peter Shaffer, dramaturgul, povestește într-un interviu despre geneza piesei: „Mi-a venit idea după ce am citit mult despre Mozart. M-a șocat contrastul dintre muzica sa sublimă și bufoneria vulgară din scrisorile sale. Sunt adesea criticat pentru că îl portretizez ca pe un imbecil, dar pentru mine e vorba despre partea copilăroasă a firii sale: scrisorile lui par scrise de un copil de opt ani. La micul dejun scria aceste rânduri puerile, obscene verișoarei lui; iar până seara termina o capodoperă în timp ce făcea conversație cu soția sa.” (The Guardian, 14 ianuarie 2013, interviu de Anna Tims)

Din distribuție fac parte: Radu Beligan, Răzvan Vasilescu, Irina Mazanitis, Paul Ioachim, Alfred Demetriu, Teodor Danetti, Nicolae Dinica, Mihai Stan, Jorj Voicu. Momentul de operă este realizat de Felicia Filip, Cristian Mihăilescu, Adriana Zagreanu.

Spectacolul va fi difuzat pe TVR2 luni, de la ora 20.10.

 

Alte stiri din Teatru

Ultima oră