Variantele noi ale COVID-19 imune la actualele vaccinuri dar și la o posibilă reinfectare

23 Iun 2022
Variantele noi ale COVID-19 imune la actualele vaccinuri dar și la o posibilă reinfectare

„Am observat reduceri de trei ori ale titrurilor de anticorpi neutralizanți induse de vaccinare și infecție împotriva BA4 și BA5 în comparație cu BA1 și BA2, care sunt deja substanțial mai mici decât variantele originale COVID-19”, dr. Dan Barouch, autor al lucrării. și directorul Centrului pentru Virologie și Cercetare a Vaccinurilor de la Centrul Medical Beth Israel Deaconess din Boston, a scris într-un e-mail către CNN.

„Datele noastre sugerează că aceste noi subvariante Omicron vor putea duce probabil la creșteri ale infecțiilor în populațiile cu niveluri ridicate de imunitate la vaccin, precum și imunitatea naturală BA1 și BA2”, a scris Barouch. „Cu toate acestea, este probabil ca imunitatea la vaccin să ofere în continuare protecție substanțială împotriva bolilor severe cu BA4 și BA5”.

Descoperirile recent publicate reflectă cercetări separate efectuate de oamenii de știință de la Universitatea Columbia.

Ei au descoperit recent că virusurile BA.4 și BA.5 aveau mai multe șanse de a scăpa de anticorpi din sângele adulților complet vaccinați și stimulați, în comparație cu alte subvariante Omicron, crescând riscul de infecții cu Covid-19 de dezvoltare a vaccinului.

Autorii acelui studiu separat spun că rezultatele lor indică un risc mai mare de reinfecție, chiar și la persoanele care au o anumită imunitate anterioară împotriva virusului. Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA estimează că 94,7% din populația SUA cu vârsta de 16 ani și peste are anticorpi împotriva coronavirusului care provoacă Covid-19 prin vaccinare, infecție sau ambele.

BA.4 și BA.5 au cauzat aproximativ 35% din noile infecții cu Covid-19 în Statele Unite săptămâna trecută, în creștere față de 29% săptămâna anterioară, potrivit datelor împărtășite marți de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA.

BA.4 și BA.5 sunt variantele cu cea mai rapidă răspândire raportate până în prezent și se așteaptă ca acestea să domine transmiterea Covid-19 în Statele Unite, Regatul Unit și restul Europei în următoarele câteva săptămâni, potrivit Centrului European pentru Prevenirea și controlul bolilor.

În lucrarea New England Journal of Medicine, printre 27 de participanți la cercetare care au fost vaccinați și stimulați cu vaccinul împotriva coronavirusului Pfizer/BioNTech, cercetătorii au descoperit că la două săptămâni după doza de rapel, nivelurile de anticorpi neutralizanți împotriva subvariantelor Omicron au fost mult mai mici decât răspuns împotriva coronavirusului inițial.

Nivelurile de anticorpi neutralizanți au fost mai scăzute cu un factor de 6,4 față de BA.1; cu un factor de 7 față de BA.2; cu un factor de 14,1 față de BA.2.12.1 și cu un factor de 21 față de BA.4 sau BA.5, au descris cercetătorii.

Printre 27 de participanți care au fost infectați anterior cu subvariantele BA.1 sau BA.2 cu o medie de 29 de zile mai devreme, cercetătorii au găsit rezultate similare.

La cei cu infecție anterioară - dintre care majoritatea au fost vaccinați -- cercetătorii au descris niveluri de anticorpi neutralizanți care au fost mai mici cu un factor de 6,4 împotriva BA.1; cu un factor de 5,8 față de BA.2; cu un factor de 9,6 față de BA.2.12.1 și cu un factor de 18,7 față de BA.4 sau BA.5.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina ce înseamnă exact nivelurile de anticorpi neutralizanți pentru eficacitatea vaccinului și dacă constatări similare ar apărea în rândul unui grup mai mare de participanți.

„Datele noastre sugerează că COVID-19 are încă capacitatea de a muta în continuare, ceea ce duce la o transmisibilitate crescută și o evadare crescută a anticorpilor”, a scris Barouch în e-mail. „Pe măsură ce restricțiile pandemice sunt ridicate, este important să rămânem vigilenți și să continuăm să studiem noi variante și subvariante pe măsură ce apar.”

Un studiu separat, publicat în revista Nature săptămâna trecută, a constatat că Omicron poate evolua mutații pentru a evita imunitatea provocată de o infecție anterioară cu BA.1, ceea ce sugerează că amplificatoarele de vaccin bazate pe BA.1 ar putea să nu obțină o protecție cu spectru larg împotriva noi subvariante Omicron precum BA.4 și BA.5.

În ceea ce privește ceea ce înseamnă toate acestea în lumea reală, dr. Wesley Long, un patolog experimental la Houston Methodist Hospital, a declarat pentru CNN că oamenii ar trebui să fie conștienți că s-ar putea îmbolnăvi din nou, chiar dacă au mai avut Covid-19.

„Cred că sunt puțin îngrijorat de faptul că oamenii care au avut-o, poate recent, au un fals sentiment de siguranță cu BA.4 și BA.5 în creștere, pentru că am văzut câteva cazuri de reinfecție și am văzut câteva cazuri de reinfecție cu persoane care au avut o variantă BA.2 în ultimele luni”, a spus el.

Unii producători de vaccinuri au dezvoltat vaccinuri specifice variantelor pentru a îmbunătăți răspunsurile anticorpilor împotriva variantelor și subvariantelor de coronavirus.

"Reinfectările vor fi destul de inevitabile până când vom avea vaccinuri sau mandate larg răspândite care vor preveni creșterea din nou a cazurilor. Dar vestea bună este că suntem, cred, într-un loc mult mai bun decât am fost fără vaccinuri", a spus. Pavitra Roychoudhury, instructor interimar la Departamentul de Medicină de Laborator și Patologie al Universității din Washington, care nu a fost implicat în lucrarea New England Journal of Medicine.

„Există atât de mult din acest virus acolo încât pare inevitabil”, a spus ea despre infecțiile cu Covid-19. „Sperăm că protecțiile pe care le avem în vigoare vor duce în mare parte la infecție ușoară.”

Rapelul de vaccin bivalent Covid-19 de la Moderna, denumit mRNA-1273.214, a provocat un răspuns imun „puternic” împotriva subvariantelor Omicron BA.4 și BA.5, a anunțat compania miercuri.

Acest vaccin candidat bivalent de rapel conține atât componente ale vaccinului original Moderna Covid-19, cât și un vaccin care vizează varianta Omicron. Compania a declarat că lucrează pentru a finaliza cererile de reglementare în săptămânile următoare prin care solicită actualizarea compoziției vaccinului său de rapel pentru a fi ARNm-1273.214.

„În fața evoluției continue a SARS-CoV-2, suntem foarte încurajați că ARNm-1273.214, candidatul nostru principal de amplificare pentru cădere, a arătat titruri de neutralizare ridicate față de subvariantele BA.4 și BA.5, care reprezintă o emergentă. amenințare la adresa sănătății publice globale”, a declarat Stéphane Bancel, directorul executiv al Moderna, în anunțul de miercuri. SARS-CoV-2 este coronavirusul care provoacă Covid-19.

„Vom transmite aceste date autorităților de reglementare de urgență și ne pregătim să furnizăm următoarea generație de booster bivalent începând din august, înainte de o potențială creștere a infecțiilor cu SARS-CoV-2 din cauza subvariantelor Omicron la începutul toamnei”, a spus Bancel.

Comitetul consultativ pentru vaccinuri și produse biologice înrudite al Administrației pentru Alimente și Medicamente din SUA se întrunește săptămâna viitoare pentru a discuta compoziția vaccinurilor Covid-19 care ar putea fi folosite ca rapel în această toamnă.

Datele pe care Moderna le-a publicat miercuri, care nu au fost publicate într-un jurnal evaluat de colegi, au arătat că la o lună după ce a fost administrată o doză de 50 de micrograme de vaccin ARNm-1273.214 la persoanele care fuseseră vaccinate și stimulate, vaccinul a provocat „ răspunsuri puternice de neutralizare a anticorpilor împotriva BA.4 și BA.5, crescând nivelurile de 5,4 ori la toți participanții, indiferent dacă au avut o infecție anterioară cu Covid-19 și de 6,3 ori la subgrupul celor fără antecedente de infecție. Aceste niveluri de anticorpi neutralizanți au fost de aproximativ 3 ori mai mici decât nivelurile de neutralizare raportate anterior împotriva BA.1, a spus Moderna.

Aceste descoperiri se adaugă la datele pe care Moderna le-a lansat anterior la începutul acestei luni, arătând că doza de 50 de micrograme de rapel bivalent a generat un răspuns de anticorpi mai puternic împotriva Omicron decât vaccinul original Moderna.

Datele lui Moderna sugerează că „rapelul bivalent ar putea conferi o protecție mai mare împotriva tulpinilor de omicron BA.4 și BA.5 decât readministrarea vaccinului original pentru a crește protecția populației. Deși informațiile se bazează pe nivelurile de anticorpi, companiile comentează că niveluri similare de anticorpi protejați împotriva bolilor clinice cauzate de alte tulpini este prima sugestie a unei „corelate imunitare” emergente de protecție, deși se speră că acest studiu în curs evaluează, de asemenea, ratele bolilor clinice, precum și răspunsurile anticorpilor”, a spus Penny Ward, un medic farmaceutic independent și profesor invitat în medicină farmaceutică la King's College din Londra, a declarat într-o declarație publicată miercuri de Science Media Center din Marea Britanie. Nu a fost implicată în munca Modernei.

„S-a raportat anterior că vaccinul bivalent este bine tolerat, cu efecte temporare „reactogene”, similare cu cele care urmează după injectarea de rapel univalent, astfel încât să putem anticipa că acest nou vaccin mixt ar trebui să fie bine tolerat”, a spus Ward în parte. „Pe măsură ce ne îndreptăm spre toamnă, cu variante de omicron care domină peisajul infecțiilor cu covid, cu siguranță este logic să luăm în considerare utilizarea acestui nou vaccin bivalent, dacă este disponibil.”

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră