CENTENAR. Vă scoatem la o înghețată de acum 150 de ani?

02 Apr 2018
CENTENAR. Vă scoatem la o înghețată de acum 150 de ani?

Acum, că a venit căldura și nu vrea să ne mai părăsească, se cuvine să vorbim despre Sfântul Graal al poftelor noastre și Iadul celor aflați la diete: despre înghețată!

Cel care a adus înghețata în București a fost un misterios italian pe nume Giovanni. Se aciuase în București la începuturile secolului XIX și avea o prăvălie pe Podul Mogoșoaiei (astăzi mai cunoscută sub numele de Calea Victoriei), unde domnii și domnițele din trăsuri opreau negreșit după plimbările de pe-nserat, fascinați de ”înghețata în forme”, unică la acea vreme în toată România (de abia se inventase frigiderul!).

Idilicul loc din inima Bucureștiului nu avea să treacă neobservat. Întreprinzătorii frați Vasile și Anton Capșa au făcut, peste drum de actualul Cerc Militar, o cofetărie care a înnebunit Bucureștiul jumătății de secol XIX, iar înghețata la cornet, meșteșug învățat de la bătrânul Giovanni, era principala atracție a localului.

Afacerea mergea atât de bine și pentru că pricepuții târgoveți aduceau materie primă din cele mai gustoase colțuri ale lumii: dulcețuri de Genova, pesmeți de la Presburg și parfumatele fructe gigant de la Constantinopol. Până la sfârșitul secolului, aproape toți cei 12 frați Capșa ajunseseră putrezi de bogați, grație unui lanț de cofetării pe care l-au deschis nu doar în tot Bucureștiul, ci ajunseseră să aibă una până și la Craiova! Abia în 1891 mezinul Grigore Capșa avea să pună bazele celebrei cafenele omonime. Pe atunci, Capșa avea un animator cu barbă lungă care întreținea clienții de soi cu tot felul de giumbșlucuri, astăzi are WiFi. Și, foarte posibil, găsiți și înghețată.

Material realizat în cadrul „București-Centenar”- Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră