CENTENAR. Despre Mița Biciclista și superba ei casă. Simbolul Bucureștilor de odinioara

19 Mar 2018
CENTENAR. Despre Mița Biciclista și superba ei casă. Simbolul Bucureștilor de odinioara

În 1885 se năștea la Didești, Prahova, o fetiță care în scurt timp va fi devenit un simbol al Bucureștilor de odinioară. O chema Maria Mihăescu și era fată de spălătoreasă. Dar, precum într-o poveste de Hugo sau Dumas, la o vârstă total nepotrivită, circa 15 ani, spune-se, frumoasa Maria se mută în capitală își începe cariera de curtezană, sub numele de scenă de ”Mița”.

Dar nu asupra laturii profesionale a Miței ne vom concentra acum, ci asupra faptului că e posibil să fi fost prima femeie care a adus emanciparea suratelor ei pe meleaguri românești. Mița era o demimondenă de mare succes și și-a câștigat porecla de ”Mița biciclista” (cu care a rămas, iată, în istorie) pentru că pedala de zor prin tot Bucureștiul, ”ca să-mi mențin silueta, monșer”, cum chiar ea motiva bărbaților care o sorbeau din priviri pe la Capșa. Acum o femeie pe bicicletă poate nu vă pare mare lucru, dar imediat după primul război mondial era considerat total nepotrivit ca o doamnă să pedaleze. Miței nu-i păsa, însă.

Așa cum nu i-a păsat prea tare nici de amantul putred de bogat care, amorezat până peste poate, i-a făcut cadou o casă pe care astăzi o găsiți în orice broșură drept ”Casa Miței Biciclista”. Situată în Piața Amzei nr. 3 și proiectată de arhitectul N.C. Mihăiescu reprezintă și astăzi nu doar o capodoperă arhitecturală a Bucureștilor, ci și o amintire a fetei cu mașină coupe și bicicletă care a frânt inimile multor bărbați celebri, între care regele Ferdinand, Octavian Goga și chiar regele Portugaliei.

 

Material realizat în cadrul „București-Centenar”- Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră