SUA au dat un ultimatum aliaților NATO în privința cheltuielilor pentru apărare. Secretarul american al Apărării, James Mattis, a avertizat că dacă statele membre NATO nu-și vor crește cheltuielile pentru apărare până la nivelul asumat, de 2% din PIB, SUA își va reduce implicarea în NATO. “Americanii nu pot să aibă mai multă grijă decât voi de viitorul copiilor voștri”, le-a spus Mattis miniștrilor Apărării reuniți la Bruxelles.
Tot la Bruxelles, unde a participat la reuniunea miniştrilor Apărării din NATO, ministrul român Gabriel Leş a afirmat că bugetul Apărării pentru 2017 prevede alocarea a 2% din PIB al României. În opinia acestuia, bugetul prevăzut asigură o bază solidă pentru o modernizare semnificativă a capacităţilor de apărare şi demonstrează respectarea angajamentelor României în cadrul NATO.
Ministrul român a exprimat susţinerea României pentru demersurile de creştere a contribuţiei Alianței la eforturile comunităţii internaţionale de proiectare a stabilităţii.
La rândul ei, ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, a afirmat miercuri că înțelege apelul Statelor Unite către partenerii lor din NATO de a-și spori cheltuielile pentru Alianța Nord-Atlantică și că aliații europeni își vor îndeplini obligațiile în următorii ani.
”Noi, europenii, noi, germanii, trebuie să facem mai mult pentru propria securitate, trebuie să investim mai mult în aceasta”, a declarat Von der Leyen la televiziunea publică ARD, în contextul participării sale reuniunea miniștrilor Apărării din NATO.
Miniștrii Apărării din statele membre NATO au convenit miercuri să înființeze un nou centru regional pentru a răspunde amenințărilor din sud, a anunțat secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, la finalul primei zile a reuniunii ministeriale de la Bruxelles.
Stoltenberg a precizat că noul centru va fi amplasat la comandamentul aliat de la Napoli, ca o componentă a reacției NATO la amenințările dinspre Orientul Mijlociu și nordul Africii.
“Am discutat despre ce poate face NATO mai mult pentru a proiecta stabilitate dincolo de granițele noastre și pentru a lupta terorismul. Am decis să creăm un hub în zona de sud la Comandamentul Forțelor Comune din Napoli. Anticipăm că la centru vor lucra aproximativ 100 de persoane, care vor evalua amenințările potențiale și vor colabora cu națiunile și organizațiile partenere”, a spus Stoltenberg, care a adăugat că acest centru reprezintă ”doar o parte din cadrul aliat pentru zona de sud”.
La întâlnirea de la Bruxelles, miniștrii apărării au discutat și despre capacitățile comune ale NATO în domeniul informațiilor, monitorizării și recunoașterilor. Ei au căzut de acord să dezvolte o capacitate de continuare după retragerea sistemelor aeropurtate de avertizare timpurie AWACS în jurul anului 2035.
Reuniunea miniștrilor Apărării din NATO continuă și joi, atunci când se va concentra pe evaluarea implementării deciziilor summitului de la Varșovia, în special măsurile de descurajare din flancul estic, dar și în cadrul unei reuniuni a Comisiei NATO-Georgia.