Nu numai că ar putea avea un impact asupra negocierilor în curs de desfășurare pentru Acordul comercial Transatlantic (TTIP), dar ar putea exista, de asemenea, repercusiuni și asupra celuilalt pilon al cooperării dintre Europa și SUA, NATO.
David McAllister, europarlamentar german și președinte al delegației Parlamentului pentru relațiile cu Statele Unite, nu este încă sigur la ce se poate aștepta Europa de la Administrația Trump.
”Politica externă - în special în ceea ce privește Europa - nu a jucat un rol important în campania prezidențială americană. De aceea, știm pe de o parte foarte multe despre domnul Trump, dar pe de altă parte nu suntem foarte siguri care este agenda sa de politică externă, așa că acum pur și simplu trebuie să așteptăm ca să aflăm: pe cine va numi în calitate de consilier, cine vor fi membrii Cabinetului, se va abate de la politicile sale și de la retorica pe care am auzit-o în ultimele câteva luni?
Sper în continuarea cooperării trans-atlantice. Cred că președintele Juncker, președintele Tusk și presedintele Schulz au fost foarte clari în declarațiile lor de miercuri: cât de mult noi, europenii, suntem interesați nu doar de continuarea cooperării trans-atlantice, ci chiar de consolidarea acestei cooperări, în contextul acestor provocări dificile ale secolului 21. Depinde de domnul Trump să ne arate daca el este, de asemenea, interesat de consolidarea parteneriatului”, a subliniat McAllister.
Nici acordul TTIP nu mai pare atât de sigur. ”Donald Trump este critic cu privire la acordurile de liber-schimb. Nu este de acord cu NAFTA (Acordul Nord-American de Comerț Liber), a fost foarte critic și în legătură cu TPP (Acordul de parteneriat transpacific). Dar acordul TTIP cu noi, europenii, nu a jucat un rol central în campania prezidențială. Cred că va trebui doar să așteptăm și să vedem ce poziții va avea viitoarea Administrație Trump. Eu cred că negocierile comerciale cu Administrația Trump vor fi mai dificile decât cu Administrația Obama”, a adăugat acesta.
NATO rămâne însă marea grijîă a europenilor în relația cu noul președinte al SUA. ”NATO este pilonul principal pentru securitatea noastră în Europa. Suntem foarte interesați în a avea o bună și strânsă cooperare cu aliații noștri americani atunci când vine vorba de securitatea externă, dar, de asemenea, pentru a lupta împotriva provocărilor terorismului internațional.
Mă aștept ca președintele Trump să ceară Europei să facă mai multe pentru propria securitate și de aceea acest apel din America va conduce, în opinia mea, la o cooperare mai strânsă în domeniul apărării și securității între partenerii europeni din cadrul NATO”, a încheiat David McAllister.