Reprezentanţii Primăriei Oradea anunţă, printr-un mesaj pe Facebook, că municipalitatea se va implica pentru refacerea clădirii Palatului Episcopiei Greco-Catolice, ”unul dintre cele mai importante monumente arhitecturale din Oradea, emblemă a oraşului”, distrusă de un incendiu devastator în noaptea de sâmbătă spre duminică.
”Întreg oraşul este emoţional afectat de pierderea acestei clădiri impresionante. Primăria Oradea împreună cu Episcopia Greco-Catolică va deschide, luni, un cont pentru strângerea de fonduri în vederea refacerii acestui monument simbol al oraşului. Primăria Oradea se va implica financiar în acest efort de reconstrucţie a Palatului Episcopal Greco-Catolic”, se arată în mesajul de pe Facebook.
Reprezentanţii municipilităţii mulţumesc pompierilor care s-au implicat pentru a reduce efectele incendiului devastator, dar şi oamenilor.
”Mulţumim pompierilor de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana care au acţionat în forţă şi cetăţenilor pentru implicare”, se mai arată în mesaj.
De asemenea, Primăria Oradea publică o fotografie cu clădirea Palatului Episcopal Greco-Catolic aşa cum arăta înainte de incediu. Clădirea este extrem de frumoasă, iar faţada tocmai fusese refăcută.
Peste o sută de pompieri au intervenit, sâmbătă seară, pentru stingerea incendiului violent care a cuprins Palatul Episcopiei Greco-Catolice din Oradea, clădire monument istoric constuită în stil baroc.
Pompierii au reuşit să oprească incendiul să se extindă şi la parterul clădirii, deşi au fost distruse sau afectate de flăcări mansarda şi etajul.
Aciperişul a fost distrus în totalitate, incendiul afectând peste 1.300 de metri pătraţi.
Deocamdată, nu se cunoaşte cauza izbucnirii incendiului, iar pagibele nu au fost evaluate. Reprezentanţii Episcopiei au declarat presei că în interior se găseau obiecte extrem de valoaroase.
Secretarul de stat în Ministerul Culturii Alexandru Pugna, prezent sâmbătă seara la Oradea, a lansat un apel la unitate către toţi românii să vină în sprijinul reabilitării Palatului greco-catolic mistuit de flăcări.
"Este extrem de dureros ceea ce s-a întâmplat astăzi în Oradea. Şi pentru că suntem în Anul Centenarului, poate Dumnezeu ne-a dat acest semn: Să fim mai uniţi! Cred că este momentul în care trebuie să înţelegem acest lucru. Aş vrea să fac un apel către toţi românii, indiferent de confesiunea pe care o au, să vină în sprijinul reabilitării acestei clădiri. Să fim alături de fraţii noştri, pentru că împreună vom fi mai puternici. Şi la lucrurile acestea, de durere, putem trece mai uşor prin ele. Este o clădire monument istoric de o valoare extraordinară şi cu toţii avem o obligaţie morală de a contribui cu cât putem pentru reabilitarea ei", a declarat, pentru AGERPRES, Alexandru Pugna, secretar de stat în Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.
El a precizat că s-a aflat întâmplător la Oradea tocmai în momentul incendiului, fiind în vacanţă la nişte prieteni. Alexandru Pugna a mai menţionat că este absolvent al Facultăţii de teologie ortodoxă din Oradea, fiind legat de oraş şi prin fratele tatălui său, care locuieşte în Oradea.
În ce priveşte procedura prin care se va reabilita această clădire de patrimoniu, secretarul de stat a precizat că fondurile necesare vor fi acordate în baza unei documentaţii trimise de proprietarul clădirii către Institutul Naţional al Patrimoniului.