Două aeronave românești pleacă spre Grecia, pentru sprijin în cazul incendiilor. Sunt cetățeni străini printre victime, dar nu și români

25 Iul 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Două aeronave românești pleacă spre Grecia, pentru sprijin în cazul incendiilor. Sunt cetățeni străini printre victime, dar nu și români Galerie foto (12)

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a anunţat că două aeronave urmează să decoleze miercuri de pe Baza 90 în sprijinul autorităţilor din Grecia, ţară care se confruntă cu un val de incendii, informează agerpres.ro.

Imaginile de la fața locului au inundat, practic, rețelele de socializare. Aproape că nu au nevoie de comentarii, dar detaliile tragediei sunt copleșitoare și trebuie cunoscute.

Potrivit MApN, cele două aeronave vor decola în jurul orei 10:00. Este vorba despre o aeronavă C-27 J Spartan, configurată pentru stingerea incendiilor, şi despre un aparat de zbor C-130 Hercules, pentru sprijin logistic, puse la dispoziţie de Ministerul Apărării Naţionale în cadrul Mecanismului de protecţie civilă al Uniunii Europene, care coordonează răspunsul la dezastrele naturale şi provocate de om la nivelul UE, permiţând acordarea asistenţei coordonate, eficace şi rapide în sprijinul populaţiilor afectate.

"Noi suntem pregătiţi în momentul de faţă să decolăm de pe Baza 90. Discutăm despre un avion specializat în stingere de incendii, este un avion Hercules pentru sprijin logistic, de 20 de militari, care deservesc aceste aeronave. Suntem aproape pe final cu aceste proceduri pe care trebuie să le îndeplinim. De asemenea, suntem în legătură directă cu colegii din Grecia, am avut o nouă discuţie în această dimineaţă cu ministrul Apărării elen, spunându-i că suntem pregătiţi să zburăm spre Grecia", a declarat Fifor, la Digi24.

Ministrul Apărării a precizat că, deocamdată, acesta este sprijinul pe care România îl pune la dispoziţia Greciei.

"În cazul în care e nevoie de mai mult, cu siguranţă, vom fi alături de colegii noştri eleni", a spus Fifor, menţionând că cei 20 de militari se vor ocupa de operarea celor două aeronave.

El a arătat că miercuri dimineaţă a informat-o pe prim-ministrul Viorica Dăncilă despre această misiune.

Pompierii continuă miercuri să caute persoane blocate în case sau maşini carbonizate în împrejurimile staţiunilor balneare Mati şi Rafina, la est de Atena, devastate de incendii soldate cu 79 de morţi şi 187 de răniţi, potrivit unui ultim bilanţ oficial. Bilanțul ar putea să fie și mai tragic, căci zeci de oameni sunt încă dați dispăruți.

TRAGEDIE NAȚIONALĂ

Catalogat drept o ”tragedie naţională” de presa elenă, dezastrul a avut loc luni după-amiaza, după ce incendiul a izbucnit pe muntele din apropierea Pendeli şi a fost alimentat de rafale de vânt de până la 100 de kilometri pe oră, răspândindu-se rapid şi invadând Mati, la 40 de kilometri Atena, şi arzând sute de locuinţe.

Incendiile de vegetație sunt des întâlnite în Grecia, în lunile căldutoase și secetoase de vară. Cu toate acestea, icele de acum ar fi fost provocate de hoți care jefuiau case de vacanțe nelocuite. Asta e una dintre ipoteze, ceea ce a dus și la deschiderea unei anchete penale.

CETĂȚENI STRĂINI, MORȚI

Printre victime se află și o mamă și fiul ei, din Polonia, precum și un turist din Belgia.

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, miercuri dimineaţă, că informaţiile furnizate autorităţilor române arată că nu există români afectaţi în urma incendiilor violente din Grecia.

Rezidenţii au fugit panicaţi către plaja din apropiere, unde mai mulţi dintre ei au fost nevoiţi să rămână timp de mai multe ore în apă, pentru a se salva.

Ţara s-a aflat sub şocul unor descoperiri macabre marţi, mai ales a descoperirii pe acelaşi teren a 26 de persoane carbonizate, inclusiv ”copii mici”.

”Ele au fost găsite înlănţuite în grupuri, într-o ultimă încercare de a se proteja”, a povestit un salvator, Vassilis Andriopoulos.

”Am văzut flăcările în faţa ferestrei hotelului, am crezut că va exploda”, a povestit Alina Marzin, în vârstă de 20 de ani, o turistă din Wuppertal (Germania) care se afla în Hotelul Capo Verde la Mati, luni seara, împreună cu părinţii şi fratele său.

Ei au fost evacuaţi câteva ore mai târziu şi transferaţi în portul Rafina, la bordul unor nave de patrulare aparţinând Poliţiei Portuare.

Aproximativ 100 de pompieri, ajutaţi de poliţie şi zeci de voluntari au continuat marţi să caute eventuale victime în această zonă din Atica cuprinsă de flăcări.

Pompierii au primit ”zeci de apeluri” de la persoane aflate în căutare unor rude, potrivit unei purtătoare de cuvânt a serviciului, Stavroula Maliri.

BAZĂ DE DATE CU PERSOANELE DATE DISPĂRUTE

Sute de ingineri de la Ministerul Transporturilor şi din regiune au început să înregistreze pagubele.

”Mă tem că ar putea să existe alte victime şi dispăruţi, mai ales persoane în vârstă”, a declarat pentru AFP un consilier municipal din Rafina, Myron Tsagarakis.

Marţi seara, Guvernul nu a publicat numărul persoanelor date dispărute.

Un grup de cetățeni greci a creat o bază de date cu fotografii și nume ale persoanelor date dispărute ca urmare a incendiilor catastrofale de luni.

BAZA DE DATE POATE FI CONSULTATĂ AICI.

Aceste incendii din Grecia ar putea să le depăşească în număr de victime pe cele care au ucis 77 de persoane în 2007.

Dintr-un total de 187 de persoane spitalizate, 82 primeau în continuare îngrijiri marţi seara - inclusiv zece în stare gravă şi 11 copii, a cărora stare nu provoca îngrijorare.

”Astăzi Grecia este în doliu”, a declarat premierul Alexis Tsipras, anunţând, într-un discurs televizat către naţiune, trei zile de doliu naţional. Steagurile vor rămâne în bernă până vineri.

Preşedinţia a anulat festivităţi în vederea sărbătoririi, marţi, a întoarcerii la democraţie în Grecia, în iulie 1974. Ministerul Finanţelor a deblocat 20 de milioane de euro ”pentru a aborda nevoi iminente ale primăriilor şi cetăţenilor afectaţi”.

Un purtător de cuvânt al Guvernului a anunţat exonerări de la taxa funciară pe 2018 a cetăţenilor şi familiilor afectate, dar şi indemnizaţii.

Cozi lungi s-au format miercuri dimineață la spitale din Atena, unde cetățenii s-au dus benevol pentru a dona sânge, pentru victimele tragediei din apropierea Capitalei, scrie Greek Reporter. Centrul Național de Donare a Sângelui a făcut un apel urgent marți la toți cetățenii care se știu în capacitatea de a dona, să vină să facă un gest de solidaritate cu victimele acestei tragedii naționale. Iar oamenii au înțeles perfect gravitatea situației.

Comisarul european pentru ajutor umanitar şi gestionarea crizelor Christos Stylianides a sosit marţi seara la Atena pentru a evalua situaţia. Într-un interviu acordat televiziunii publice elene, oficialul european a declarat că schimbările climatice sunt responsabile pentru incendiile grave, adăugând că încălzirea planetei nu este o "ştire falsă".

CREDIT FOTO: Greek Reporter, Twitter

Alte stiri din Externe

Ultima oră