Grecii, chemați în fața Parlamentului de la Atena, pentru a aprinde lumânări în memoria victimelor incendiilor devastatoare

30 Iul 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Grecii, chemați în fața Parlamentului de la Atena, pentru a aprinde lumânări în memoria victimelor incendiilor devastatoare Galerie foto (6)

UPDATE LIVE DIN PIAȚA SYNTAGMA

 

În cursul serii de luni, grecii sunt aşteptaţi să se strângă în faţa parlamentului pentru a aprinde lumânări în memoria celor care şi-au pierdut viaţa în incendiile devastatoare din apropierea capitalei elene, informează Greek Reporter.

Adunarea tăcută este organizată prin intermediul rețelelor de socializare de către fostul baschetbalist Yiannis Gagaloudis, scrie sursa citată.

El cheamă lumea să se adune, cu lumânări aprinse, în Piața Syntagma, la ora 21:00 locală, pentru a ”ilumina cerul și sufletele celor care și-au pierdut viețile” în această tragedie.

Serviciile de pompieri au revizuit în creştere, duminică, la 91 de morţi bilanţul incendiilor care au devastat luni coasta de est a regiunii Attica şi în special localitatea-martir Mati.

Purtătoarea de cuvânt a pompierilor, Stavroula Malliri, a anunţat pentru prima dată că numărul persoanelor dispărute se ridică la 25. Absenţa unor asemenea date, la şase zile după incendii, a alimentat criticile tot mai vehemente la adresa autorităţilor.

Unele dintre acestea însă, dacă nu toate, ar putea figura printre cele 28 de victime ale căror corpuri în curs de examinare de către medicii legişti nu au fost identificate deocamdată, a precizat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Protecţiei Civile, Spyros Georgiou.

Stavroula Malliri a mai informat că alte 59 de victime găsite carbonizate sau înecate, încercând să scape în mare, au fost identificate duminică seară. Pe de altă parte, patru răniţi au încetat din viaţă la spital din cauza rănilor, a precizat ea.

Premierul grec Alexis Tsipras a vizitat oraşul Mati luni, pentru prima dată de la incendiul devastator care a izbucnit în acea zonă săptămâna trecută.

Tsipras şi-a asumat întreaga responsabilitate politică pentru dezastru şi a promis o serie de schimbări, inclusiv combaterea acţiunilor de construire ilegală şi hazardată despre care se crede că ar fi contribuit la agravarea incendiilor.

Şeful guvernului grec a fost însă criticat de către partidele de opoziţie din cauza modului de gestionare a crizei şi pentru că nu a apărut public în rândul victimelor după ce a dispărut din viaţa publică timp de trei zile, până vineri.

Acum, Greek Reporter scrie că noi mărturii vin să îl acuze și mai mult pe Tsipras. Acesta ar fi știut că există victime, decedați, încă de lunea trecută, seara, când a avut o reuniune cu oficiali competenți în materie de intervenție, dar toată lumea s-a comportat ca și când nu ar fi existat nicio informație despre vreo victimă.

Duminică, Dimitris Stathopoulos, șeful federației pompierilor, a declarat la Skai TV că pompierii au descoperit primul cadavrul luni la 20:40 și a anunțat Centrul Național de Prim Ajutor (EKAV) imediat.

Stathopoulos a criticat Guvernul pentru că a minimalizat magnitudinea dezastrului și a dezinformat publicul în legătură cu morții.

Dimitris Baltakos, șeful pazei de coastă care a fost implicată în operațiunile de salvare a persoanelor care s-au aruncat în mare pentru a scăpa de foc, a declarat pentru Skai că echipa sa a descoperit primele cadavre mult înainte de înserare. ”Am informat imediat militarii și conducerea politică a ministerului”, a spus acesta.

Vizita lui Tsipras la Mati a durat circa o oră, timp în care s-a întâlnit cu pompieri, militari şi localnici, potrivit ERT.

Între timp, pe rețelele de socializare apar din ce în ce mai multe filmări din timpul incendiilor. Scene dramatice, care nu mai au nevoie de nicio descriere, ci doar ne fac să ne gândim la cum arăta viața acelor oameni cu numai câteva ore înainte de dezastru. Oricare dintre noi s-ar fi putut afla în acea situație. Viața atârnă de un sigur fir de ață!

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră