Senatul: Sprijinul financiar acordat telesalariaților, extins și pentru starea de alertă

08 Sep 2020
Senatul: Sprijinul financiar acordat telesalariaților, extins și pentru starea de alertă

Senatul a adoptat cu amendamente, marţi, în plen, OUG 132/2020 privind măsuri de sprijin destinate salariaţilor şi angajatorilor în contextul pandemiei de COVID-19, astfel că prevederile referitoare la ajutorul acordat telesalariaţilor sunt extinse şi pentru starea de alertă.

În favoarea ordonanţei au votat 132 de senatori, relatează stiri.tvr.ro.

Ordonanţa prevede că pentru desfăşurarea activităţii în regim de telemuncă se acordă, o singură dată, angajatorilor pentru fiecare telesalariat un sprijin financiar în valoare de 2.500 lei în scopul achiziţionării de pachete de bunuri şi servicii tehnologice necesare desfăşurării activităţii în regim de telemuncă.

"Suma se acordă, în ordinea depunerii solicitărilor, până la 31 decembrie 2020, din bugetul asigurărilor de şomaj, prin ANOFM, în limita fondurilor alocate cu această destinaţie, angajatorilor, pentru angajaţii care au lucrat, pentru cel puţin 15 zile lucrătoare, în regim de telemuncă în perioada stării de urgenţă", prevede ordonanţa în forma Guvernului, completată de Senat, cu "starea de alertă".

Actul normativ mai reglementează posibilitatea reducerii timpului de muncă în stare de urgenţă/alertă/asediu cu acordarea unei indemnizaţii angajatului şi încurajarea telemuncii.

Pe durata reducerii timpului de muncă, salariaţii afectaţi de măsură beneficiază de o indemnizaţie de 75% din diferenţa dintre salariul de bază brut prevăzut în contractul individual de muncă şi salariul de bază brut aferent orelor de muncă efectiv prestate ca urmare a reducerii timpului de muncă, în completarea drepturilor salariale cuvenite, calculate la timpul efectiv lucrat.

Şedinţa plenului de marţi s-a desfăşurat cu o prezenţă restrânsă în sală, majoritatea senatorilor lucrând de la distanţă.

OUG 133/2020 va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră