Premierul Orban anunță prelungirea stării de alertă în România din 15 septembrie

31 Aug 2020 | scris de A.V.
Premierul Orban anunță prelungirea stării de alertă în România din 15 septembrie

Premierul Ludovic Orban anunţă că Guvernul va adopta, în 15 septembrie, Hotărârea de Guvern privind prelungirea stării de alertă în România pentru încă o lună.

Hotărârea de Guvern va reglementa şi măsurile de protecţie împotriva COVID-19 care trebuie respectate în 27 septembrie, ziua alegerilor locale.

Orban a explicat, duminică, într-o emisiune la B1 TV, că în prezent România se află sub incidenţa Hotărârii de Guvern care a reglementat prelungirea strii de alertă din 16 august pentru o lună, iar din 15 septembrie va fi prelungită starea de alertă, 

Orban a precizat că se ia în calcul organizarea secţiilor de votare ”în sedii mai spaţioase”, dând ca exemplu organizarea unor secţii de votare nu în şcoli, ci în săli de sport. Premierul susţine că se vor stabili şi spaţii de aşteptare afară, cu păstrarea distanţei fizice, dar se va încerca fluidizarea procesului electoral.

“Eu cred că dacă toţi candidaţii respectă aceste reguli, eu cred că mai degrabă va avea un efect benefic. (...) Dacă ei sunt responsabili, dacă ei respectă regulile, la rândul lor ei or să fie un exemplu pentru susţinătorii lor şi cred că poate să crească inclusiv gradul de conformare a oamenilor la regulile de protecţie dacă îşi văd toţi candidaţii respectând aceste reguli. (...) Din punctul meu de vedere, dacă se respectă aceste reguli, riscul de transmitere a virusului în cursul campaniei şi în cursul procesului electoral este foarte mic”, a afirmat primul ministru, potrivit News.ro.

În ceea ce priveşte identificarea alegătorilor, şeful Executivului spune că nu s-a stabilit dacă aceasta se va face cu sau fără masca pe figură.

”Este principala problemă în ceea ce priveşte... Încă ne gândim cum soluţionăm această problemă (identificarea alegătorilor – n.r.)”, a mai spus Orban.

În acest context, primul ministru a atras atenţia asupra faptului că a constatat că a existat “un campionat de făcut buletine” în unele zone în vederea alegerilor locale.

Sursa: News.ro

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră