Schimbările climatice sunt de vină pentru majoritatea valurilor de căldură înregistrate în jurul planetei, dar relația cu alte evenimente extreme și impactul acestora asupra societății este mai puțin clară, potrivit unui studiu, anunță The Guardian.
„Cred că, pe de o parte, supraestimăm schimbările climatice, deoarece acum este destul de comun ca de fiecare dată când are loc un eveniment extrem, există o presupunere mare că schimbările climatice joacă un rol important, ceea ce nu este întotdeauna cazul”, a spus Friederike Otto. un profesor de schimbări climatice și mediu la Institutul Grantham de la Imperial College London, care a fost unul dintre autorii principali ai cercetării.
„Dar, pe de altă parte, subestimăm cu adevărat acele evenimente în care schimbările climatice joacă un rol în ceea ce sunt costurile, în special costurile non-economice ale evenimentelor meteorologice extreme pentru societățile noastre.”
În studiul publicat în jurnalul Environmental Research: Climate de la IOP Publishing, echipa lui Otto a folosit „știința atribuirii” pentru a studia datele internaționale, literatura și modelele climatice disponibile – precum și cele mai recente rapoarte Interguvernamentale privind Schimbările Climatice – și pentru a calcula modul în care oamenii -schimbările climatice induse afectează impactul a cinci tipuri de fenomene meteorologice extreme: valuri de căldură, precipitații abundente, secetă, incendii și cicloni tropicali.
Ei spun că, în cazul valurilor de căldură, rolul schimbărilor climatice este fără echivoc și că nivelurile medii și extreme de căldură de pe fiecare continent de pe glob cresc în special din cauza schimbărilor climatice cauzate de om.
Un val de căldură cu o șansă din 50 de a avea loc în vremurile preindustriale este acum de aproape cinci ori mai probabil să se întâmple și va fi cu 1,2 C mai cald, potrivit unui raport IPCC. În ultimii 20 de ani s-au înregistrat 157.000 de decese în urma a 34 de valuri de căldură, potrivit datelor din baza de date a dezastrelor EMDAT. Cu toate acestea, impactul schimbărilor climatice induse de om asupra valurilor de căldură și repercusiunile sunt încă în mare măsură subestimate.
„Un mare motiv pentru care subestimăm atât de dramatic valurile de căldură este că nimeni nu moare pe stradă în timpul unui val de căldură, sau cel puțin foarte puțini oameni o fac”, a spus Otto.
Majoritatea oamenilor au murit din cauza unor afecțiuni preexistente devenind brusc acute, a spus Otto, iar acest lucru nu a apărut adesea în date. Incendiile de pădure au fost, de asemenea, unul dintre marile efecte asupra climei despre care nu s-a vorbit suficient, a spus Otto.
Pentru alte evenimente, cum ar fi secetele, inundațiile și ciclonii tropicali, există o legătură mai nuanțată cu schimbările climatice. De exemplu, există unele regiuni ale lumii în care secetele se agravează din cauza schimbărilor climatice cauzate de om, cum ar fi Africa de Sud, notează Otto, în timp ce în alte secete semnalul schimbărilor climatice fie nu este acolo, fie este foarte mic.
„Concentrându-se prea mult pe schimbările climatice, îi ia cu adevărat responsabilitatea, dar și agenția, să abordeze acești factori locali ai dezastrelor, cum ar fi ratele ridicate ale sărăciei, lipsa infrastructurii, investițiile, lipsa sistemului de sănătate... toate aceste aspecte ale expunerii și vulnerabilității. care fac din fiecare secetă o catastrofă”, a spus Otto.
„Acest lucru nu va dispărea chiar dacă nu vom mai arde combustibili fosili astăzi. Cred că acesta este motivul pentru care supraestimarea schimbărilor climatice – prin dând vina pe toate schimbările climatice – nu este foarte utilă pentru a face față efectiv [cu] și pentru a îmbunătăți efectiv rezistența la aceste amenințări.”
O mare parte a problemei în a afla exact în ce măsură schimbările climatice au fost responsabile pentru impactul evenimentelor meteorologice extreme, a spus Otto, constă în lipsa de date fiabile pe glob.
Nu există suficiente informații provenind din țările cu venituri mici și medii, deși acestea sunt locurile cele mai susceptibile de a fi expuse riscului de repercusiuni ale schimbărilor climatice induse de om.
Au existat deja progrese științifice substanțiale în ultimii câțiva ani în atribuirea evenimentelor extreme și a consecințelor acestora schimbărilor climatice produse de om, a spus Frances Moore, profesor de economie a mediului la Universitatea din California, Davis, care nu a fost implicat în studiu.
„Dar un avertisment important este că consecințele schimbărilor climatice nu operează doar prin extreme”, a spus Moore. Schimbările în „condițiile medii” pot avea, de asemenea, consecințe mari asupra mortalității, agriculturii, productivității lucrătorilor și siguranței. „Este posibil ca consecințele agregate ale acestor condiții în schimbare, „non-extreme” să constituie o mare parte din impactul total al schimbărilor climatice.”
Otto a cerut o definiție mai largă a ceea ce a fost considerat „risc” în modelarea schimbărilor climatice, mai degrabă decât pur și simplu să se adere la pericole și impact. Ar trebui luați în considerare și alți factori precum efectele pe care vremea extremă le are asupra indivizilor, productivitatea muncii, infrastructura, sistemele agricole și proprietatea, a spus el.
„Am început de la „nimeni nu vorbea vreodată despre schimbările climatice”, iar acum am trecut la „a pune multe lucruri pe seama schimbărilor climatice”, a spus Otto. „[Acesta este] o cerere pentru a realiza că realitatea este oarecum dezordonată, la mijloc, și că trebuie să dezlegam mai bine acești factori pentru a acorda prioritate adaptării noastre și construirii rezilienței pentru a aborda cu adevărat schimbările climatice în mod corespunzător.”