Pe agenda Camerei Deputaţilor se află un proiect de lege privind parteneriatul civil, iar Patriarhia Română se opune adoptării unui astfel de act normativ, considerând că " instituționalizarea unei forme alternative de familie este contrară credinţei creştine şi tradiției poporului român, cu posibile consecinţe grave pentru viaţa morală, familială şi socială a acestuia".
"Din punct de vedere creștin, dar și constituțional, cu excepția adopției și a înrudirii de sânge, familia se naște exclusiv prin căsătoria dintre un bărbat şi o femeie. Parteneriatul civil nu ar face decât să încurajeze concubinajul și să deresponsabilizeze pe cei doi parteneri în detrimentul mamei și al copilului. Mai precis, cadrul legal care protejează în mod optim „creșterea, educația şi instruirea copiilor” este doar familia (art. 48, al. 1 din Constituția României)", precizează Patriarhia într-un comunicat, citat de basilica.ro.
Conform sursei citate, "încercările de redefinire a familiei naturale şi tradiționale, confirmată moral și legislativ de-a lungul istoriei umanității, par să facă parte dintr-o agendă ideologică care discreditează valorile și binefacerile sociale ale familiei".
Proiectul de lege, iniţiat de fostul deputat Remus Cernea, prevede că "parteneriatul civil este un contract încheiat, fără nici un fel de discriminare, între două persoane care decid să convieţuiască în baza afecţiunii, respectului şi sprijinului reciproc şi a egalităţii în drepturi".
Îngrijorarea Patriarhiei Române porneşte de la faptul că prin această definiţie se încurajează nu numai concubinajul, ci şi familiile de gay şi lesbiene.
Actul normativ a fost respins de Senat în iunie anul trecut, iar la Camera Deputaţilor a primit aviz favorabil de la Comisia pentru drepturile omului din Camera Deputaţilor, avize negative de la Comisiile de Sănătate, respectiv Muncă şi aşteaptă raportul de la Comisia Juridică, precum şi votul în plen.
.