Oamenii de afaceri cer redeschiderea restaurantelor și hotelurilor după Paști

20 Apr 2021 | scris de A.V.
Oamenii de afaceri cer redeschiderea restaurantelor și hotelurilor după Paști

Oamenii de afaceri cer redeschiderea restaurantelor și hotelurilor după Paști, cu un grad de deschidere de "100% dacă tot suntem vaccinați", a anunțat marți Florin Jianu, președintele Consiliului IMM-urilor.

"În opinia noastră ar trebui deja după Paști să se deschidă restaurante, hoteluri, aceste sectoare care sunt închise. Fiecare operator economic să spună: te-ai vaccinat, păi putem să avem un grad de deschidere de 100% dacă tot suntem vaccinați. Nu poți să pui condiții a primi sau nu a primi (oameni în restaurante sau hoteluri - n.r.), însă aici e interesul tuturor, al consumatorilor, dar și al operatorilor economici. (...) Vaccinarea poate să înceapă de azi, să se implice și mediul de afaceri. Asta a fost și cerința noastră. Nu e de ajuns doar statul să iasă și să comunice", a declarat Florin Jianu, președintele Consiliului IMM-urilor, după discuțiile de la Guvern.

Angajaţii operatorilor economici, ai partenerilor acestora sau membrii familiei se vor putea vaccina în spaţiile puse la dispoziţie în cadrul companiilor, a declarat, marţi, Florin Jianu, citat de agerpres.ro.

În ceea ce priveşte IMM-urile, el a subliniat că există două posibilităţi, fie să sune la DSP să se programeze, fie să meargă la alţi parteneri unde se organizează centre de vaccinare.

"S-au dat mai mult explicaţii cu privire la ceea ce presupun aceste spaţii. Ele nu trebuie văzute ca nişte spaţii cum are DSP ci pur şi simplu puse la dipoziţia DSP pentru vaccinare. Cine poate să se vaccineze în aceste spaţii sunt angajaţii operatorilor economici şi ai partenerilor operatorilor economici sau membri ai familiilor acestora. Am ridicat problema legată de IMM-uri, pentru că ele reprezintă 99,7% din economia ţării. Există două posibilităţi. Deţinătorii de IMM-uri să sune la DSP cu trei zile înainte şi să se poată programa împreună cu angajaţii lor, să meargă să facă vaccinul, sau să meargă la alţi parteneri să organizeze aceste centre. Sau a treia posibilitate e să meargă în cadrul companiilor mari care pot să facă aceste vaccinuri. O veste bună este aceea că nu mai trebuie făcută acea înscriere pe platformă ci se pot prezenta la aceste centre şi, prezenţi acolo, să facă înscrierea celor vaccinaţi şi să se emită acele adeverinţe de vaccinare", a explicat Jianu.

El a adăugat că a solicitat premierului corelarea deschiderii economiei cu campania de vaccinare şi prezentarea consecinţelor vaccinării.

"Ceea ce am cerut domnului prim ministru a fost să corelăm deschiderea economiei, în special a ceea ce înseamnă HoReCa, cu campania de vaccinare, pentru că, dacă în continuare ţinem aceste sectoare ale economiei închise atunci vaccinarea nu va avea aşa mare succes. În momentul în care însă deschizi economia şi prezinţi în mod pozitiv care sunt consecinţele vaccinării, şi aici vorbim de tipologii şi de tipuri de comunităţi, de exemplu pentru cei care vor să facă concerte, pentru cei care operează în HoReCa la mare, pentru cei care fac evenimente sportive...Lucrurile acestea trebuie să înceapă să funcţioneze şi să demonstrăm în mod pozitiv că cei vaccinaţi pot participa la astfel de evenimente", a spus preşedintele CNIPMMR.

Potrivit acestuia, în centrele de vaccinare deschise de companii medicii vor veni din mai multe mai multe surse, de la DSP, care are echipe mobile, pot să fie medici angajaţi ai unui operator economic, sau pot să fie de la firmele medicale cu care operatorii economici au contracte şi care pot detaşa medici.

"Centrele sunt deja operaţionale, ele deja trebuie să înceapă în aceste zile, pentru că în două săptămâni vine Paştele, deci trebuie să ne mişcăm rapid. Din partea noastră, a mediului de afaceri, există susţinere, există iniţiative, sunt deja spaţii în mall-uri, în târguri comerciale, operatori care deja au început să aibă aceste centre. Se vor vaccina cu toate dozele existente pe piaţă, pentru că iniţial instrucţiunea cuprindea numai Astra Zeneca. Prim ministrul ne-a asigurat că există doze suficiente şi din celelalte vaccinuri pentru a face această campanie de vaccinare. Din câte am înţeles, în acest moment sunt şapte milioane de doze şi 14 milioane de doze vor fi la sfârşitul lunii iulie", a precizat şeful CNIPMMR.

Florin Jianu a mai anunţat că săptămâna aceasta, pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern, va fi o Ordonanţă de Urgenţă "care statuează faptul că fiecare medic de familie va primi per pacient vaccinat 40 de lei''.

Premierul Florin Cîţu a avut marţi o întâlnire cu reprezentanţii organizaţiilor mediului de afaceri pe tema centrelor de vaccinare organizate în cadrul companiilor.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră