O lecție despre viață și moarte: avortul trebuie să rămână o opțiune în orice țară civilizată

28 Iun 2022
O lecție despre viață și moarte: avortul trebuie să rămână o opțiune în orice țară civilizată

Când Andrea Prudente stătea într-un spital din Malta și aștepta ca inima fătului ei să nu mai bată, i s-a oferit consiliere pentru durere. Prudente, un fotograf american, a început să întrerupă sarcina la 16 săptămâni în timpul unei vacanțe cu partenerul ei pe insula mediteraneană și i s-a spus că nu există nicio speranță pentru asta.

Dar din cauza bătăilor inimii – și în ciuda riscului de hemoragie și infecție care pune viața în pericol pentru Prudente – medicii de la spitalul Mater Dei din Msida nu au intervenit pentru a pune capăt sarcinii ei foarte dorite. Interzicerea avortului de către Malta în toate circumstanțele – singura țară din UE care a făcut acest lucru – a împiedicat-o.

Prudente l-a trimis pe consilierul de durere. „Este ca și cum ai trimite un consilier PTSD când lupta încă continuă”, spune ea.

A fost nevoie de o evacuare medicală larg mediatizată cu o ambulanță aeriană pe insula spaniolă Mallorca pentru a pune capăt calvarului de două săptămâni a lui Prudente și pentru ca ea și partenerul ei, Jay Weeldreyer, să înceapă să se întristeze cu adevărat pentru pierderea lor.

O femeie cu aspect sumbru, întinsă pe un pat de spital, cu un bărbat lângă ea

O femeie din SUA a rămas traumatizată după ce spitalul din Malta a refuzat avortul care poate salva vieți

Numai în Spania au putut să-și nască fiica, să o țină în brațe și să-și ia rămas bun. Personalul le-a dat cuplului o pătură pentru cadavru și o stea pe care să o atârne pe un copac alături de cele care reprezintă toate celelalte nașteri care au avut loc la spital.

Imediat ce a ajuns la spitalul din Mallorca, Prudente a fost abordată de un membru al personalului simpatic. „Ea a spus: „Te-am văzut la știri.” Și m-a îmbrățișat”, spune Prudente.

Ea a fost externată în acest weekend și se recuperează înainte de călătoria lungă înapoi la Seattle. Ea spune că se simte slăbită, dar își revine încet.

Doar datorită asigurării lor de călătorie, cuplul a reușit să iasă din Malta: asigurătorul a considerat că riscul lui Prudente este suficient de semnificativ pentru a trimite un avion privat cu un chirurg la bord din Belgia pentru a o transfera în siguranță la Mallorca.

„Am fost extraordinar de privilegiați să fim cetățeni americani care au avut capacitatea de a achiziționa acest tip de asigurare, pentru că, în absența unei companii de asigurări terțe și în absența noastră, să fim străini, nu aveam cum să plecăm de pe acea insulă”, spune Weeldreyer.

El spune că este uluit de eforturile pe care le-au trebuit să meargă pentru ceea ce ar fi putut fi o procedură simplă, chiar dacă tulburătoare.

Cuplul a fost contactat de activiști anti-avort pe rețelele de socializare, care i-au îndemnat să nu intervină pentru a finaliza avortul spontan și spunându-le că se pot întâmpla miracole.

„Avem o relație cu medicina, nu cu miracolele”, spune Weeldreyer.

Profesorul Isabel Stabile, ginecolog la Doctors for Choice Malta, a mai văzut încă două cazuri precum cel al lui Prudente până acum în acest an. Dar pentru acele femei din localitate, așteptarea ca bătăile inimii să se oprească era singura opțiune.

„Din fericire, în acele cazuri, femeile erau bine din punct de vedere fizic”, spune ea, adăugând totuși că erau „distrase mental”.

Luni, Doctors for Choice a depus un „protest judiciar”, o petiție legală la instanțele civile din Malta, semnată de 135 de medici, cerând o revizuire a interzicerii avortului. Medicii spun că legea le leagă mâinile în cazuri precum Prudente, în care profesioniștii medicali trebuie să cântărească îngrijirea pe care o oferă unei paciente în raport cu riscul de a fi urmărit penal pentru întreruperea sarcinii.

Ne vedem accidental în această poziție de a influența – doar fiind sinceri și împărtășind povestea noastră

Conform legii avortului din Malta, care datează din anii 1850, femeile care fac avorturi riscă până la trei ani de închisoare, iar medicii care le efectuează pot fi închise până la patru ani, precum și pierderea licenței medicale.

„Legea actuală nu le protejează atunci când încearcă să protejeze viețile femeilor”, spune Stabile.

Ea spune că mulți dintre semnatari nu s-ar considera pro-opțiune, ci vor pur și simplu să pună capăt amenințării de a-și pierde licența medicală pentru a acorda îngrijire pacientelor gravide. Un studiu din 2019 a constatat că mai mult de 60% dintre medicii din Malta au susținut legalizarea avortului în cazurile de risc pentru viața pacientului și nonviabilitatea fătului.

Grupurile anti-avort indică rata scăzută a mortalității materne din Malta ca dovadă că interzicerea avortului nu pune pacienții în pericol și spun că medicii vor interveni în cazurile de risc pentru viață.

Dar Stabile spune că mortalitatea maternă este „un standard foarte, foarte scăzut” pentru a măsura dacă îngrijirea medicală este adecvată.

Weeldreyer și Prudente spun că, în timp ce se pregăteau să plece din Malta, un medic de la Mater Dei care a profesat și la Londra le-a spus că, dacă Prudente ar fi fost în Marea Britanie, ar fi intervenit imediat ce i-ar fi văzut rezultatele ecografiei.

Spitalul Mater Dei a fost contactat pentru comentarii.

Într-o ironie întunecată, coșmarul lui Prudente este probabil să devină o realitate pentru multe femei acasă, în SUA. În ziua în care a fost evacuată din Malta în Mallorca, Curtea Supremă a SUA a eliminat dreptul femeilor din SUA de a întrerupe o sarcină, ceea ce a condus la o serie de state care au interzis avortul fără excepții pentru viol, incest sau pentru a salva viata pacientului.

„Momentul este nebun”, spune Prudente despre hotărârea de răsturnare a lui Roe v Wade, menționând că femeile din poziția ei vor trebui în curând să călătorească între statele americane pentru îngrijirea de care au nevoie. „Este atât de regresiv.”

Ea se pregătește acum să ajungă acasă și să trimită prin „rădăcinile emoționale” ale unei sărbători care a început ca o „lună de bebeluș”, dar a devenit o urgență medicală și apoi un incident internațional.

Dar vrea să-și folosească experiența pentru a continua să pledeze împotriva interzicerii avortului în întreaga lume. „Ne vedem accidental în această poziție de a influența – doar fiind sinceri și împărtășind povestea noastră.”

Între timp, Weeldreyer are un avertisment: „Dacă cunoști o femeie, dacă iubești o femeie, dacă intenționezi vreodată să cunoști sau să iubești o femeie, sau dacă ești femeie – nu mergi în Malta.”

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră