VIDEO. Cum reacţionează polonezele atunci când vine vorba despre avort

04 Apr 2016 | scris de Sorin Anghel
VIDEO. Cum reacţionează polonezele atunci când vine vorba despre avort

Polonia este o ţară “ultra-catolică”, iar Papa Ioan Paul al II-lea, născut şi el în Polonia, la Wadowice, a fost mereu împotriva avorturilor. De când puterea a fost preluată de guvernul conservator şi naţionalist, în Polonia s-au înteţit însă mişcările de stradă. Sâmbătă, în mai multe oraşe, au avut loc manifestaţii împotriva propunerii de lege prin care avorturile să fie interzise total.

''Chiar şi legile privind avortul din Iran sunt mai liberale decât această propunere, iată de ce trebuie să protestăm'', a spus una dintre femeile care au ieşit în stradă la Varşovia. Manifestaţii de stradă au existat şi la Wroclaw, Capitala Culturii Europene în 2016. Acolo, aproximativ 15.000 de oameni au mărşăluit. Mişcări populare s-au mai produs la Lubin, Poznan, Lodz, Szczecin sau Gdansk.

Nici acum legislaţia nu este foarte permisivă cu femeile care îşi doresc o întrerupere voluntară a sarcinii. Avortul se poate produce numai atunci când există există risc pentru viaţa şi sănătatea mamei, când examinarea prenatală indică o gravă patologie ireversibilă la embrion sau când sarcina este rezultatul unui viol. Din acest motiv, cele mai multe femei din Polonia preferă să meargă la clinici din Germania, Slovacia şi Austria. Numărul acestora s-ar situa între 100.000 şi 150.000.

Pe lângă mitinguri, au mai existat şi revolte spontane. Într-o biserica din Varşovia, în momentul în care preotul a început să predice pentru susţinerea legii ce interzice avorturile, câteva persoane s-au ridicat din bancă şi au ieşit afară.

 

W kościele św. Anny w Warszawie wierni tak zareagowali na odczytywanie listu Prezydium Konferencji Episkopatu Polski o aborcji. Były tam również osoby, które wcześniej umówiły się na to, że w ramach protestu opuszczą świątynię podczas odczytywania listu Episkopatu.

Posted by Gazeta Wyborcza on 3 Aprilie 2016

Alte stiri din Externe

Ultima oră