Procurorii au deschis un dosar penal în cazul celor zece bebeluși de la Maternitatea Odobescu a Spitalului Municipal Timișoara infectați cu coronavirus. Tot la această maternitate, 25 de cadre medicale și paciente au fost confirmate cu COVID-19, iar Parchetul spune că cercetările vizează posibila nerespectare a măsurilor de prevenire și combatere a bolilor infectocontagioase.
Conducerea spitalului pasează vina la Direcția de Sănătate Publică, ce ar fi impus ca unitatea medicală să rămână deschisă, conform declarațiilor de la Digi24.
Potrivit Parchetului Judecătoriei Timișoara, marți a fost deschis dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor în cazul celor 20 nou-născuți și 25 de persoane - cadre medicale, lehuze și o gravidă - infectate cu coronavirus la Maternitatea Timișoara.
Procurorii precizează că se fac cercetări privind posibila nerespectare a măsurilor de prevenire și combatere a bolilor infectocontagioase și implicit a reglementărilor în materie, care ar fi putut facilita infectarea cu SARS CoV 2 a celor 10 bebeluși și a celor 25 de cadre medicale și paciente.
Managerul Spitalului de Urgență Timișoara, Olimpia Oprea, a declarat, marți, pentru Mediafax că 4 mame au ieșit din spital cu test pozitiv pentru coronavirus.
Ea susține că a cerut din 1 aprilie la DSP Timiș să ajute spitalul și să fie testat tot personalul medical și pacienții, înainte de a-i lăsa să plece acasă.
"Atunci, DSP ne-a impus să reluăm activitatea, să facem internări și externări și n-am avut posibilitatea să opresc să plece mame acasă care a doua zi s-au confirmat că sunt pozitive. Patru mămici au plecat acasă, în familiile lor, cu test pozitiv”, a spus Olimpia Oprea.
Conform informațiilor transmise luni seară de Grupul de comunicare strategică, la Spitalul Municipal (Maternitatea Odobescu) au fost recoltate probe, în 1 aprilie, de la 49 de mame și tot atâția nou-născuți. Testele au fost lucrate în 5 și 6 aprilie.
Rezultatele testelor arată că 10 bebeluși sunt infectați cu coronavirus. Testele mamelor acestor nou-născuți sunt negative.
Potrivit sursei citate, 9 mame împreună cu bebelușii au fost externate deja, în perioada 2-4 aprilie, în unitatea sanitară fiind în continuare internată o singură mamă.
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a solicitat Direcției de Sănătate Publică Timiș să înceapă de urgență o verificare la Spitalul Municipal cu privire la cazurile de nou-născuți depistați pozitiv la COVID-19.
Tătaru a cerut începerea de urgență a anchetelor epidemiologice, izolarea la domiciliu a persoanelor externate și retestarea tuturor persoanelor, adaugă Grupul de comunicare strategică.
Reamintim că Maternitatea Odobescu din Timișoara a fost în carantină săptămâna trecută doar pentru 24 de ore, după ce 5 asistente medicale au fost confirmate cu coronavirus. Între timp, 25 de cadre medicale și de paciente internate acolo au fost confirmate cu COVID-19.
Activitatea secţiilor de obstetrică-ginecologie şi neonatologie ale Clinicii „Dr. Dumitru Popescu” (Maternitatea Odobescu) a Spitalului Municipal Timişoara va fi restrânsă, fiind asigurate doar urgenţele, după ce 25 de persoane - cadre medicale, lehuze şi o gravidă - au fost confirmate cu Covid-19, a transmis duminică Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Timiş.
Purtătorul de cuvânt al DSP Timiş, Cornelia Bubatu, declara că alte recomandări vizează externarea pacientelor a căror stare de sănătate permite acest lucru, în urma unei evaluări individuale; izolarea personalului medical şi auxiliar care a avut contact direct cu caz confirmat Covid-19, timp de 14 zile de la ultimul contact.
Managerul Spitalului Municipal, dr. Olimpia Oprea, a cerut izolarea maternităţii pentru dezinfecţie totală şi testarea tuturor angajaţilor, după ce o angajată a fost depistată pozitiv. Directorul DSP Timiş, Mariana Rădulescu, demisă luni, afirma săptămâna trecută că „decizia de carantinare (pentru câteva ore, n.r.) a respectivei maternităţi a aparţinut de la sine putere doamnei manager al Spitalului Municipal, care are în subordine maternitatea (...) fără nicio consultare a DSP (...)”, precizează Hotnews.