În UE vor fi testate patru tratamente experimentale împotriva noului coronavirus

23 Mar 2020 | scris de Marina Constantinoiu
În UE vor fi testate patru tratamente experimentale împotriva noului coronavirus Galerie foto (2)

Nu există, deocamdată, niciun vaccin sau tratament universal agreat contra noului coronavirus, care a ucis până acum mai bine de 14.000 de persoane şi contaminat peste 324.000 în întreaga lume. Dar iniţiative pentru găsirea unui remediu există.

Un test clinic european a fost lansat duminică în cel puţin şapte state ale Bătrânului Continent, pentru a testa tratamente experimentale contra coronavirusului, a anunţat Institutul Naţional de Sănătate şi Cercetare Medicală (Inserm), care coordonează cercetările.

Testul Discovery

Denumit "Discovery", programul va include 3.200 de pacienţi, scrie lavoixdunord.fr. Cele patru tratamente testate pe scară largă vizează următoarele molecule: Remdesivir, Lopinavir în combinaţie cu Ritonavir (care poate fi sau nu asociat cu interferon beta) şi Hidroxiclorochină, potrivit unui comunicat publicat de Institutul Naţional de Sănătate şi Cercetări Medicale (INSERM), organismul care coordonează cercetările medicale în Franţa.

„La acest studiu participă bolnavi pe care îi tratăm în spital sub strictă supraveghere şi care au acces la aceste molecule, pentru a testa eficacitatea asupra virusului şi asupra evoluţiei lor clinice", a precizat profesorul Jerome Salomon, directorul general pentru Sănătate (DGS) din Franţa, într-o informare de presă. "Este foarte important să îl desfăşurăm cu rapiditate şi în aceste condiţii”, a adăugat expertul francez.

Testuse va adapta la situaţie şi „foarte repede tratamentele experimentale ineficiente vor putea fi abandonate şi înlocuite cu alte molecule care vor apărea în urma cercetării ştiinţifice”, a subliniat Florence Ader, specialistă în boli infecţioase la spitalul Crucii Roşii din cadrul Spitalului Universitar din Lyon, care va coordona acest proiect.

Cinci spitale franceze vor participa la program la început, apoi alte centre se vor alătura programului.

Testul Solidarity

Un alt test clinic internaţional a fost lansat sub egida Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), denumit "Solidarity", mai precizează Inserm.

La rândul ei, China a început luni primele teste clinice pentru un vaccin pentru noul coronavirus.

Ca şi Rusia, care a anunţat că a început să testeze un vaccin pe animale. Primele rezultate vor fi cunoscute în iunie.

Organizația Mondială a Sănătății a lansat săptămâna trecută un program masiv de testare a patru posibile tratamente pentru coronavirus, potrivit unui anunț al directorului general al instituției, Tedros Adhanom Ghebreyesus. Testele sunt făcute în mai multe țări grav afectate de coronavirus și au ca scop găsirea unei soluții pentru ameliorarea stării celor deja infectați.

În proiectul “Solidarity trial”, țările care și-au anunțat participarea în primă fază sunt Argentina, Bahrain, Canada, Franța, Iran, Norvegia, Africa de Sud, Spania, Elveția și Thailanda.

”Este un efort fără precedent în timpul unei pandemii de colectare rapidă de date științifice de la mii de pacienți din zeci de țări”, arată publicația de specialitate Science Magazine.

Statele participante vor testa cele patru tratamente și vor compara datele și informațiile obținute de fiecare în parte pentru a ajunge la o soluție aplicabilă pe scară largă.

Cele patru tratamente sunt: Remdesivir, Clorochină și hydroxychlorochină, Ritonavir/lopinavir și Ritonavir/lopinavir + interferon beta.

Remdesivir

Un medicament antiviral, dezvoltat pentru a combate Ebola și virușii similari cu Ebola. Cercetătorii au testat Remdesivir în 2017 și au demonstrat că poate inhiba virușii care provoacă SARS și MERS. Primul pacient diagnosticat cu coronavirus în SUA a fost tratat cu Remdesivir, iar condiția sa s-a îmbunătățit din ziua următoare, potrivit unui studiu publicat în New England Journal of Medicine (NEJM) și citat de Science Magazine.

”Remdesivir are cel mai mare potențial de a fi utilizat în tratamentele clinice”, a declarat Jiang Shibo, epidemiolog la Universitatea Fudan din Shanghai.

Clorochină și hydroxychlorochină

Președintele SUA, Donald Trump, a anunțat – bazându-se pe rezultatele unor teste – că această combinație între un medicament împotriva malariei (hydroxychlorochină) și un antibiotic (azithromycin) poate fi un ”game changer” în lupta anticoronavirus.

Un studiu, publicat în International Journal of Antimicrobial Agents și realizat de cercetători de la două universități din Marseille, arată că un număr de pacienți infectați cu coronavirus au răspuns la tratamentul cu o combinație între un medicament împotriva malariei (hydroxychlorochină) și un antibiotic (azithromycin).

Studiul, făcut pe un număr limitat de pacienți, arată că anumite combinații între cele două medicamente scurtează dramatic infecția și ameliorează simptomele coronavirusului.

Ritonavir/lopinavir

Combinația de Ritonavir și Lopinavir e comercializată deja în SUA încă din anul 2000 și este prescrisă în cazuri de infectare cu virusul HIV.

Combinația dintre cele două molecule poate inhiba dezvoltarea altor virusuri, precum coronavirusul, fiind deja testat pe pacienți cu SARS și MERS.

Primele teste cu combinația de Ritonavir și Lopinavir nu au fost încurajatoare, potrivit Science Magazine. Ele au fost realizate în Wuhan (China), dar pacienții tratați erau extrem de bolnavi, și e posibil ca tratamentul să nu fie eficient decât în stadiile inițiale ale infecției.

Ritonavir/lopinavir + interferon beta

Programul ”Solidarity trial” lansat de OMS va testa și o combinație a Ritonavir/lopinavir cu interferon beta, o moleculă care e utilizată în mod normal pentru reducerea inflamațiilor. Primele teste au loc în Arabia Saudită.

”Această problemă globală cere soluții globale urgente. Scopul este să găsim rapid medicamentele care vor salva vieți în bătălia globală împotriva coronavirusului”, a declarat Daniel Kertesz, reprezentantul OMS în Thailanda.

 

 

 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră