Grindeanu anunţă că nu demisionează. Reacţii politice la decizia privind abrogarea ordonanţei

05 Feb 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Grindeanu anunţă că nu demisionează. Reacţii politice la decizia privind abrogarea ordonanţei

Primul ministru Sorin Grindeanu a declarat duminică seara, la Antena 3, că nu demisionează.

Despre asumarea responsabilităţii ministrului Justiţiei, premierul a spus că decocamdată Florin Iordache "a rămas cam singur" în minister şi că lucrează la buget. "Florin Iordache îşi va asuma ceea ce n-a făcut bine, după aceste etape voi lua decizia în ceea ce priveşte poziţia dânsului acolo", a spus Grindeanu.

Sorin Grindeanu a declarat că nu îşi va da demisia, deoarece PSD a câştigat alegerile cu milioane de voturi.

''Modalitatea prin care un guvern poate fi dat jos este prin moţiune de cenzură, pentru că cealaltă, cea prin care mi-aş da eu demisia, nu se poate - fiindcă nu mi-o dau. În acest moment România este împărţită în două. Eu am făcut apel la calm pentru că am câştigat alegerile, noi PSD împreună cu ALDE. Şi am primit mandat din partea cetăţenilor şi milioane de voturi'', a spus premierul.

Administraţia Prezidenţială crede că prin decizia de abrogare a ordonanţei se face un pas important pentru corectarea situaţiei create, în timp ce partidele de opoziţie aşteaptă clarificări şi asigurări publice din partea PSD că va renunţa la alte măsuri abuzive, potrivit stiri.tvr.ro.

"Se face un pas important pentru a corecta situaţia creată. Guvernul a greşit flagrant şi Guvernul este responsabil să rezolve criza pe care a creat-o. Oamenii care protestează au cerinţe legitime, democratice, corecte, iar Guvernul trebuie să înţeleagă că cetăţenii nu acceptă nimic mai puţin", a precizat Preşedinţia.

Liderii PNL însă mai cer clarificări şi asigurări publice din partea PSD că va renunţa la încercările de a lovi în DNA şi alte instituţii cu rol în lupta anticorupţie.

USR în schimb cere demisia guvernului. Liderii USR se opun prorogării ordonanţei şi anunţă că nu vor participa la dezbaterile propuse de PSD.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că prin decizia de abrogare a ordonanţei, partidele aflate la guvernare au recunoscut că au greşit când au modificat prin ordonanţă Codurile Penale. "Aceasta este decizia corectă: o ţară nu poate fi condusă prin ordonanţe de urgenţă", a transmis Kelemen, printr-un comunicat.

UDMR: O ŢARĂ NU POATE FI CONDUSĂ PRIN ORDONANŢE

Kelemen Hunor: "Partidele aflate la guvernare au recunoscut faptul că au greşit când au decis modificarea prin OUG a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală. Aceasta este decizia corectă: o ţară nu poate fi condusă prin ordonanţe de urgenţă. Decizia de azi remediază doar o eroare a guvernului, problema de fond însă rămâne: mai mult de 40 de articole ale Codului Penal sunt neconstituţionale. Noi vrem un stat de drept şi legi clare, corecte. Însă pentru aceasta avem nevoie de modificarea - prin dezbatere parlamentară - a Codului Penal". (Sursa: Agerpres)

Au apărut tot mai multe reacţii şi din guvern sau PSD.

Juriştii explică şi ei actuala situaţie.

Iar procurorul general a reacţionat imediat după anunţul oficial al premierului: "Este o decizie corectă, cred că trebuie discutate în Parlament şi trebuie discutate în prezenţa unor jurişti reputaţi, aşa cum am arătat anterior.

"Efectiv sunt şi eu impresionat de faptul că, iată, societatea civilă a reuşit să readucă lucrurile la ordine şi raţiunea este cea care a readus lucrurile pe făgaşul lor normal, a mai precizat Augustin Lazăr.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră