Eurostat: România şi Italia au cele mai mici diferenţe de salarii dintre bărbaţi şi femei din Uniunea Europeană

09 Mar 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Eurostat: România şi Italia au cele mai mici diferenţe de salarii dintre bărbaţi şi femei din Uniunea Europeană

România, Italia şi Luxemburg sunt statele din Uniunea Europeană (UE) cu cele mai mici diferenţe de salarizare dintre bărbaţi şi femei, în timp ce Estonia, Cehia şi Germania au cele mai mari diferenţe, potrivit datelor Eurostat.

Raportul vine într-un moment în care presa internaţională relatează despre ambiţia islandeză de a da un exemplu lumii. Anunţată în martie 2017 şi votată de Parlament în iunie, o nouă lege privind egalitatea salarială între femei şi bărbaţi în Islanda a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2018. Parlamentul islandez este compus din aproximativ 50% femei.

Noul decret impune tuturor companiilor și agențiilor guvernamentale cu 25 sau mai mulți angajați să „obțină certificarea guvernului pentru politicile lor de salarizare egală“. Pe scurt, întreprinderile din Islanda sunt obligate să prezinte dovezi privind echitatea salariilor în rândul angajaților lor, iar dacă acest lucru nu se face, întreprinderile vor fi sancționate cu amenzi semnificative.

Potrivit Eurostat, media în UE, în 2016, a fost de 16%, în timp ce România a avut o diferenţă de 5,2%, urmată de Italia (5,3%), Luxemburg (5,5%), Belgia (6,1%) şi Polonia (7,2%).

Cele mai mari diferenţe au fost înregistrate în Estonia (25,3%), Cehia (21,8%), Germania (21,5%), Marea Britanie (21%) şi Austria (20,1%).

Media la nivelul UE a scăzut în 2016 cu 0,6 puncte procentuale faţă de cea din 2011.

În România, diferenţa din 2016 a fost cu 4,4 pp mai mică decât cea înregistrată în 2011, fiind cea mai mare scădere din UE în intervalul analizat. După România, cele mai mari scăderi au fost în Ungaria (-4 pp), Spania şi Austria (ambele cu -3,4 pp).

Cele mai mari creşteri ale diferenţelor au fost înregistrate în Portugalia (+4,6 pp), Slovenia (+4,5 pp) şi Malta (+3,3 pp).

Egalitatea salarială între femei şi bărbaţi este, de altfel, o temă importantă pentru Institutul European pentru Egalitatea de Gen (EIGE). La 8 martie 2017, cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeii, institutul dădea publicităţii un studiu privind avantajele economice ale atingerii egalităţii de gen în Uniunea Europeană.

Experții EIGE au stabilit că în cazul în care Parlamentul European și statele membre UE vor crea un plan de atingere rapidă a egalității de gen, până în 2050 s-ar crea peste 10,5 milioane de locuri de muncă noi, dintre care peste 70% ar fi ocupate de femei.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră