Ambasada Franței în România a organizat, miercuri, 31 ianuarie 2018, un atelier pe tema egalității între bărbați și femei, articulat în jurul a două tematici care au reunit personalități implicate în această cauză: în economie şi în politică.
Ambasadoarea Franței în România, doamna Michele Ramis, a precizat că ideea de a organiza un seminar dedicat egalității de gen, a pornit de la inițiativa președintelui Emmanuel Macron, de a susține egalitatea între femei și bărbați.
De altfel, Ambasada Franței în România, împreună cu alte cel puțin 10 reprezentanțe diplomatice de la București, au lansat campania de susținere a luptei împotriva violențelor asupra femeilor, „Ambasadori în Portocaliu”, ca ecou al campaniei „Orangez le Monde / Orange the World” a Organizației Națiunilor Unite.
Scopul acestei campanii, care se va desfășura pe tot parcursul anului 2018, este creșterea gradului de conștientizare privind problematica violențelor asupra femeilor în rândul publicului neinstituțional și încurajarea inițiativelor pozitive de sprijinire a luptei împotriva acestui tip de agresiuni.
În ziua de 25 a fiecărei luni a acestui an, în semn de reamintire a Zilei Internaționale pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor din 25 noiembrie, un ambasador sau o ambasadoare, care susține această campanie, va adresa un mesaj public de susținere a luptei contra violențelor asupra femeilor, sub forma unui videoclip care va fi publicat pe site-ul oficial sau rețelele de socializare ale ambasadei reprezentate.
Grațiela Drăghici, secretar de stat al Agenţiei Naţionale pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi, a salutat inițiativa Ambasedei Franței, de a organiza seminarul dedicat egalităţii de gen, menționând că România are nevoie de femei în funcții de conducere, scrie rfi.ro.
Aceasta a adăugat că numirea unei femei în funcția de prim-ministru în România ar putea însemna un început în demontarea stereoripurilor atribuite femeilor de-a lungul timpului.
Printre stereotipurile atribuite femeilor de-a lungul timpului, se numără imaginea femeii casnice.
Un sondaj realizat de Liceul Francez Anna de Noailles arată că tinerii consideră, încă de la vârste fragede, că majoritatea femeilor care au copii vor evolua mai greu în profesie sau chiar ar putea să renunțe la a-și construi o carieră, mai scriu jurnaliştii de la rfi.ro.
Aceeași idee a fost susținută și de Adriana Record, director executiv al Camerei de Comerț și Industrie Franceză în România (CCIFER).
Mai mult, Ionela Băluță, profesor al Facultății de Stiințe Politice din cadrul Universității din București, a precizat că, un studiu realizat la Timișoara arată că femeile sunt considerate inferioare bărbaților. Mai mult, acestea ar fi incapabile să ocupe anumite funcții din domenii precum economie sau politică, având în permanență nevoie de susținerea bărbaților.
Avocata Dana Gruia Dufaut, Consilier Consular pentru Romania si R.Moldova si Administrator al CCIFER consideră că în mentalul colectiv românesc încă predomină amintirile comuniste în ceea ce privește imaginea femeii în politică. Pe atunci, Elena Ceaușescu era învestită în diverse funcții pentru care nu avea competențe, dar cu toate acestea era lăudată și apreciată pentru meritele sale.
Simona Necula, secretar general al Centrului Regional Francofon de Cercetări Avansate în Științe Sociale a precizat de asemenea că stereotipurile atribuite femeilor își au rădăcina în amintirile lăsate de regimul comunist, perioadă în care imaginea femeii competente în domeniul politic și în cel al științei era una falsă.
Monica Jiman, directoarea platformei Pentalog, o companie furnizoare de servicii de consultanță și dezvoltare software, pune accent pe competențele fiecăruia și este de părere că nu contează dacă ești femei sau bărbat, important este să te perfecționezi în ceea ce faci. Monica Jiman a conchis că, în ciuda stereotipurilor atribuite femeilor în România, la noi în țară există mai multe femei care lucrează în domeniul științei decât în restul Europei.
Îngrijorător este că un raport al Institutului European pentru Egalitate de Gen (EIGE) ne plasează pe ultimul loc în UE-28 la femei angajate în domeniul tehnologiei și științei (18%). Ne devansează cu puțin Grecia (20%), Spania (23%) și Bulgaria (25%). La polul opus se află țările dezvoltate: Luxemburg (52%), Suedia (44%), Danemarca (40%), Finlanda, Germania Olanda, Marea Britanie, Belgia, Austria, Franța (toate peste 35%). Media UE-28 este însă doar la 33%.
Absurdul situației este că România ocupă locul 1 în UE la numărul de absolvente de facultăți cu profil STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică) cu 42% în perioada 2013-2015, fiind urmată de Estonia și Polonia cu 39%.
Concluziile experților EIGE sunt cât se poate de clare: stereotipiile, normele sociale și practicile culturale reprezintă o barieră în participarea femeilor în zona STEM, atât la nivel educațional, cât și profesional. La acestea se adaugă imaginea negativă a STEM, politicile sociale, faptul că zona STEM nu este considerată adecvată pentru familiști. Contribuie și istoria personală și lipsa de modele feminine într-o cultură dominată de bărbați.
Nu trebuie omis nici faptul că recrutarea, evaluarea și promovarea se face pe considerente subiective, în conditți de acces limitat al femeilor la rețele, informații, finanțare, sprijin instituțional, recunoaștere legislativă și proceduri de evaluare. Minoritatea femeilor din zona STEM are un nivel superior de educație decât cea a bărbaților din domeniu. 76% dintre angajatele part-time sunt în joburi dominate de femei.