Executarea silită: Guvernul reinstituie controlul judecătoresc

03 Feb 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Executarea silită: Guvernul reinstituie controlul judecătoresc

Astfel, instanţa va face un control judecătoresc preventiv asupra declanșării procedurii de executare silită propriu-zise, ca garanție a respectării dreptului justițiabililor la un proces echitabil.

Conform unui comunicat al Guvernului, până în prezent, competența de încuviințare a cererii de executare silită a aparținut executorilor judecătorești. Această atribuție le-a fost acordată începând cu anul 2014, în urma unei modificări aduse Codului de procedură civilă prin Legea nr.138/2014.

Curtea Constituțională a constatat, însă, recent că declanșarea executării silite fără un controlul judecătoresc prealabil încalcă exigențele dreptului la un proces echitabil, prin lipsa garanțiilor de imparțialitate și independență specifice numai instanțelor judecătorești. Totodată, Curtea Constituțională a reținut că încuviințarea executării silite nu poate fi delegată executorului judecătoresc, acesta nefăcând parte din autoritatea judecătorească.

Încuviințarea executării silite — condiție esențială în angrenajul formalităților prealabile începerii executării silite propriu-zise — constituie o etapă care își pune amprenta asupra întregii proceduri de executare silită.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră