Cine este controversatul Prinț Heinrich XIII și de ce vrea să răstoarne guvernul german

07 Dec 2021
Cine este controversatul Prinț Heinrich XIII și de ce vrea să răstoarne guvernul german

Poliția germană a arestat astăzi 25 de persoane aparținând unei rețele de grupuri teroriste de extremă-dreapta care urmăresc să răstoarne guvernul german într-o serie de raiduri ample, anunță Daily Mail.

Procurorii spun că extremiștii au fost uniți în cadrul mișcării „Reichsbürger” sau „Cetățeni ai Reichului”, care respinge statul democratic german modern în favoarea Reich-ului monarhic dinainte de război, care a existat între 1871 și 1918.

Printre deținuți se numără un pivot al mișcării Reichsbürger - un bărbat care se numește Heinrich XIII, Prinț de Reuss.

Dar acest titlu nobiliar nu este un simplu pseudonim imaginat de vreun radical care exagerează.

Aristocratul în vârstă de 71 de ani este un adevărat descendent al Casei Reuss - o familie care a domnit peste anumite părți ale Germaniei timp de sute de ani - și se spune că este gata să dărâme guvernul german pentru a readuce vremurile de glorie ale lui. 

Alți membri ai liniei de sânge Reuss l-au descris drept un „bătrân confuz” și un teoretician al conspirației, dar membrii Reichsbürger îl recunosc ca viitorul lor lider.

Heinrich al XIII-lea, Prințul de Reuss s-a născut pe 4 decembrie 1951, din tatăl Heinrich I și din mama prințesa Woizlawa Feodora Reuss - un alt membru regal german care s-a căsătorit cu linia de sânge Reuss.

Heinrich XIII - un antreprenor imobiliar din Frankfurt - s-a căsătorit cu o femeie iraniană, Susan Doukht Jalali - care se numește acum prințesa Susan Reuss - și a atribuit convenției de denumire a familiei sale cu propriul fiu, Heinrich XXVIII, care s-a născut în 1991.

Casa Reuss a fost înființată la sfârșitul secolului al XII-lea, iar conducătorii i-au numit pe fiecare dintre fiii lor bărbați Heinrich - un tribut adus Sfântului Împărat Roman Henric al VI-lea, care le-a acordat titlurile și moșiile lor.

Fiecare Heinrich a primit un număr după numele lor, care a trecut de la 1 la 100 și apoi a repornit de la început.

Linia de sânge Reuss a domnit peste statele istorice Reuss timp de sute de ani până la revoluția germană din 1918, care a dus la prăbușirea Imperiului German și a adus o nouă republică democratică.

Străbunicul lui Heinrich - Heinrich XXVII - a fost forțat să renunțe la domnie când Reuss a fost absorbit în statul german modern Turingia după Primul Război Mondial.

Dar descendenții familiei Reuss și-au păstrat o mare parte din avere, inclusiv o serie de castele și palate.

Un astfel de castel - o lojă neogotică din Saaldorf pe un teren care aparținea în trecut Casei Reuss - este proprietatea personală a lui Heinrich al XIII-lea, iar autoritățile germane susțin că a fost folosit pentru a găzdui multe întâlniri Reichsbürger în care membrii și-au planificat violenta lovitură de stat împotriva guvernului german.

Potrivit publicației germane MDR, una dintre proprietățile aparținând lui Heinrich XIII percheziționate astăzi de poliție servește drept adresa de afaceri pentru mai multe companii legate de o firmă de administrare a activelor din Londra, care ar fi putut fi folosită pentru a strânge fonduri pentru cauza Reichsbürger.

Poate că nu ar trebui să fie surprinzător faptul că Heinrich XIII, 71 de ani, a devenit una dintre principalele figuri ale Reichsbürger.

În 2019, Prințul a ținut un discurs la un eveniment Worldwebforum din Zurich și timp de 15 minute a criticat abolirea monarhiei germane și dezmembrarea influenței familiei sale.

Heinrich a povestit cum străbunicul său a fost forțat să abdice la guvernare când Germania a devenit republică și a vorbit despre vremurile trecute când oamenii care trăiau sub conducerea strămoșilor săi „trăiau vieți fericite, deoarece structurile administrative erau simple și transparente”. 

„Când lucrurile nu merg bine... la cine ar trebui să te adresezi astăzi? Parlamentarul tău? La nivel local, federal, UE? Mult noroc!' a glumit el sarcastic, înainte de a pleda în continuare pentru o întoarcere la o „Germanie suverană”.

În iulie a acestui an, purtătorul de cuvânt actual al liniei de sânge Reuss - Heinrich XIV - a declarat presei germane că ruda sa era un „bătrân confuz care acum se lasă prins în concepții greșite ale teoriei conspirației”, adăugând că a început să se distanțeze de el cu aproximativ 14 ani în urmă.

Heinrich XIII a fost arestat în această dimineață la reședința sa din Frankfurt, unde deține și un birou ca investitor imobiliar.

Procurorii germani susțin că Heinrich al XIII-lea este unul dintre liderii mișcării Reichsbürger și este probabil unul dintre principalii factori ideologici și strângeri de fonduri.

Ei au spus că Prințul, împreună cu ceilalți indivizi reținuți în raiduri masive în Germania în această dimineață, au format o „organizație teroristă cu scopul de a răsturna ordinea de stat existentă în Germania și de a o înlocui cu propria lor formă de stat, care era deja în vigoare.

Unii dintre membrii grupului făcuseră „pregătiri concrete” pentru a lua cu asalt Parlamentul cu un mic grup armat și prezentaseră planuri pentru formarea unui guvern complet nou – sau „consiliu” – care să înlocuiască actualul Bundestag german, au spus procurorii.

Ei au susținut chiar că Heinrich al XIII-lea a contactat oficiali ruși cu scopul de a negocia o nouă ordine în țară odată ce Guvernul german ar fi fost răsturnat.

Prințul urma să fie numit noul lider al Germaniei, dacă mișcarea extremistă ar fi retras atacul planificat asupra Parlamentului german.

Ambasada Rusiei la Berlin a negat de atunci că ar avea legături cu Heinrich XIII sau grupul Reichsbürger.

Se spune că Heinrich XIII a inventat planurile cu un fost parașutist numit în presa germană drept Ruediger V. P, precum și cu un judecător și fost deputat al partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania, numită Birgit M.

Partidul, cunoscut sub acronimul său german AFD, a fost din ce în ce mai mult controlat de serviciile de securitate germane din cauza legăturilor sale cu extremiștii.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră