Celebrul pilot Ion Stăiculescu, găsit mort în camera de hotel în Franţa. Mesajul ministrului Apărării

03 Iun 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Celebrul pilot Ion Stăiculescu, găsit mort în camera de hotel în Franţa. Mesajul ministrului Apărării

Comandorul Ion Stăiculescu, comandantul Grupului 90 Operaţional din cadrul Bazei 90 Transport Aerian Otopeni, aflat în misiune în localitatea Cherbourg, din Franţa, a decedat, sâmbătă, în camera de hotel în care era cazat, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării Naţionale (MApN).

"Ofiţerul participa, în calitate de comandant de aeronavă, la exerciţiul multinaţional organizat de armata franceză, în perioada 31 mai - 4 iunie, pentru marcarea a 74 de ani de la debarcarea aliată din Normandia. La acest exerciţiu, România participă cu un detaşament format din 33 de paraşutişti militari şi o aeronavă C 27J Spartan. În dimineaţa acestei zile, ofiţerul a fost găsit fără cunoştinţă de către colegii săi, în camera de hotel. A fost solicitată intervenţia medicală de urgenţă, prin serviciul 112, însă manevrele de resuscitare efectuate de echipajul medical francez au fost fără rezultat, medicii declarând decesul în jurul orei 10.00, ora locală. Cazul este cercetat, conform procedurilor, de autorităţile judiciare franceze", se arată în comunicatul citat.

Comandorul Ion Stăiculescu era pilot militar clasa I, cu o experienţă de peste 7.500 de ore de zbor efectuate pe diferite tipuri de aeronave, dintre care aproximativ 3.500 pe C 27J Spartan, la manşa căruia zbura în calitate de pilot comandant instructor. Ofiţerul, în vârstă de 55 de ani, activa în Ministerul Apărării Naţionale din anul 1986. Era căsătorit şi avea un copil.

Reprezentanţii MApN au demarat demersurile prin care să fie permisă, după finalizarea procedurilor de cercetare impuse de legislaţia franceză, repatrierea trupului neînsufleţit al militarului. 

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat Raed Arafat, a transmis, duminică, un mesaj de condoleante după moartea comandorului Ion Stăiculescu în care vorbeşte despre faptul că a zburat îpreună cu acesta de multe ori, ”în misiuni delicate de salvare”.

”Condoleanţele mele familiei şi colegilor domnului comandor Ion Stăiculescu. Am avut ocazia să zbor de mai multe ori cu dânsul în misiuni delicate de salvare, iar plecarea prematură a domnului comandor dintre noi este, fără îndoială, o pierderea mare şi grea pentru familia acestuia şi pentru Forţele Aeriene Române. Odihnească-se în pace!”, a scris Raed Arafat pe Facebook. 

"O ultimă misiune, un ultim zbor!

Comandorul Ion Stăiculescu s-a urcat astăzi în carlinga avionului pentru zborul spre infinitul cerurilor.

Un adevărat militar, un pilot cu peste 7.500 de ore experiență la manșă, din care 3.500 la manșa avionului C 27J Spartan, un instructor și un camarad desăvârșit, tată și soț, comandorul I. Stăiculescu va rămâne în amintirea tuturor ca omul care a căutat perfecțiunea în tot ce a făcut, un Icar modern, plecat prea devreme din rândurile noastre.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!", este mesajul postat de Ministerul Apărării în pagina sa de Facebook.

Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, a transmis, sâmbătă, un emoţionant mesaj de condoleanţe după moartea comandorului Ion Staiculescu afirmând că ”s-a grăbit să zboare acolo unde îi plăcea cel mai mult...dincolo de nori”.

”De azi, comandorul Ion Staiculescu a zburat la îngeri...Absurd de repede. Vinerea trecută ne întorceam împreună, cu el la manşă din Polonia. Rădea şagalnic în mustaţă şi plănuia următorul zbor. S-a grabit, însă, să zboare acolo unde îi plăcea cel mai mult...dincolo de nori”, a scris, sâmbătă, pe Facabook, ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor.

Potrivit acestuia, Armata României a pierdut unul dintre cei mai iscusiţi piloţi, scrie News.ro.

”Dumnezeu să te aibă în pază şi să te odihnească în pace, nea Ioane!”, a mai scris Fifor..

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră