Opt militari din Batalionul 30 Protecţia Forţei „Vulturii Carpaţilor” din Câmpulung Muscel, aflaţi în misiune, au fost răniți luni dimineaţă, în jurul orei 9.00, ora României, într-un atentat sinucigaş, produs în oraşul Kandahar din sudul Afganistanului.
În orașul sudic Kandahar, unde forțele NATO operează o mare bază aeriană, 11 copii au fost uciși și 16 răniți după ce un atentator sinucigaș a intrat cu o dubiţă plină cu exploziv într-un convoi militar străin. Copiii învăţau la o școală religioasă din apropiere, a anunţat poliția locală.
Atacul a survenit altor două explozii produse în capitala afgană Kabul, care s-au soldat cu moartea a cel puţin 25 de persoane, inclusiv opt jurnalişti.
„Vestea bună e că toţi sunt în afara oricărui pericol. Leziunile suferite nu sunt grave. Suntem în legătură permanentă cu echipa de comandă din Afganistan. Medicii le acordă ajutor de specialitate. E un eveniment pe care nu ni l-am fi dorit“, a declarat ministrul Apărării, Mihai Fifor, la Digi24.
Militarii români au fost ținta unui autovehicul capcană (VBIED – Vehicle-Borne Improvised Explosive Device). "Militarilor li s-a acordat primul ajutor la fața locului, după care au fost evacuați la spitalul militar din Kandahar, unde se află în stare stabilă.
Numele lor vor fi făcute publice după anunțarea familiilor. Conducerea Ministerului Apărării Naționale este informată permanent despre starea răniților", anunţă MApN, într-un comunicat.
Ulterior, MApN a revenit şi a anunţat că militarii răniţi sunt: plutonierul major Ionescu Marius Valentin (41 de ani, căsătorit, aflat la a treia misiune în Afganistan), plutonierul Rădoi Eugen Luci (39 de ani, căsătorit, o misiune în Kosovo, la a treia misiune în Afganistan), caporalul clasa a III-a Ganță Adrian Bogdan (40 de ani, căsătorit, la a doua misiune în Afganistan), caporalul clasa a III-a Popescu Florin Adrian (38 de ani, căsătorit, aflat la a doua misiune în Afganistan), caporalul clasa a III-a David George Marian (34 de ani, căsătorit, la a doua misiune în Afganistan), caporalul clasa a III-a Radu Ionel (39 de ani, căsătorit, la a treia misiune în Afganistan), caporalul clasa a III-a Popelcă Petre (43 de ani, căsătorit, la a treia misiune în Afganistan) și caporalul clasa a III-a Bădulescu Nicolae Marian (43 de ani, căsătorit, la a doua misiune în Afganistan).
Preşedinte Klaus Iohannis a transmis un mesaj de compasiune, în urma atentatului din Afganistan, soldat cu numeroși morți și răniți, printre care și opt militari români.
„Am aflat astăzi cu profundă durere despre atentatul din Afganistan soldat cu pierderi de vieți omenești, printre care și copii. În urma acestui tragic eveniment, opt militari români, aflați în teatrul de operații din Afganistan, au fost răniți. Le urez însănătoșire grabnică și multă putere lor și familiilor acestora în aceste momente de grea încercare. Le suntem alături militarilor noștri care ne reprezintă țara cu profesionalism și dedicare în cele mai periculoase zone din lume, pentru menținerea păcii și asigurarea securității internaționale.”, afirmă Iohannis, într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
Luni, în capitala afgană Kabul, au avut loc două explozii în care au murit cel puțin 25 de persoane, inclusiv opt jurnaliști care ajunseseră la faţa locului pentru a relata despre prima explozie și care au fost vizați, aparent, de un kamikaze, relatează Reuters.
Statul islamic și-a asumat responsabilitatea pentru cele două explozii din capitala Afganistanului, despre care oficialul de la Kabul, Hashmat Stanakzai, a spus că a ucis 25 de persoane, iar 49 au fost rănite grav.
Cel mai mare număr de ziarişti ucişi
Jurnaliștii, inclusiv o corespondentă, toți cetățenii afgani, au fost uciși în cea de-a doua explozie din Kabul, în timp ce așteptau într-un cordon de securitate, la câteva sute de metri distanță de locul primului atac.
Najib Danish, un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne, a declarat că atacatorul kamikaze s-ar fi prezentat ca ziarist și s-a aruncat în aer în locul unde se adunaseră reporterii.
„Știm că un atentator sinucigaș s-a prefăcut că este reporter. El și-a arătat legitimaţia de presă și a stat printre jurnaliști înainte de a se detona", a declarat Danish pentru Reuters.
Șapte jurnaliști lucrau la posturile afgane: doi reporteri de la televiziunea Mashal, un cameraman și un reporter care lucrau pentru 1TV, doi reporteri de la Radio Azadi și unul de la Tolo News, conform AFJSC.
Agenția France-Presse a declarat că fotograful său principal din Afganistan, Shah Marai, a fost ucis. Cel puțin cinci jurnaliști au fost printre răniți. Un fotograf Reuters a fost ușor rănit de un șrapnel.
Ulterior, bilanţul jurnaliştilor ucişi a crescut la 10, incluzând un reporter BBC care a murit într-un incident separat, din estul provinciei Khost, conform The Guardian, ceea ce a făcut din 30 aprilie ziua cea mai neagră pentru angajaţii din presă din Afganistan, de la căderea talibanilor.
Conform Comitetului pentru Siguranța Jurnaliștilor din Afganistan (AFJSC) în atentatul de la Kabul a murit, într-un singur atac produs în ţară, cel mai mare număr de ziarişti.