Cel mai mare steag al României a fost pictat de către o sută de copii din România și din Republica Moldova pe dalele din imediata vecinătate a Mausoleului Eroilor de la Mărășești, relatează agenția de presă RADOR.
În această perioadă, cu o puternică încărcătură istorică, Consiliul Județean Vrancea a dorit pictarea celui mai mare steag al României pe o suprafață de 3.000 metri pătrați.
Acest lucru nu s-ar fi intâmplat, fără sprijinul elevilor și profesorilor de pe ambele maluri ale Prutului.
Scopul realizării acestui steag pictat al României în vecinătatea câmpurilor de luptă de la Mărășești este acela de a aduce un pios omagiu strămoșilor noștri și de a crea o strânsă legătură între românii din aceste țări.
Acțiunea este dedicată tinerilor și face parte din proiectul „Consolidarea legăturilor cu Republica Moldova și comunitățile românești din Ucraina”.
Precedată de luptele de la Mărăşti (22 iulie-1 august), dublată şi urmată de cele de la Oituz (8-28 august), bătălia de la Mărăşeşti (6-19 august) este cea mai importantă victorie din istoria Războiului nostru pentru Întregire.
Pe de o parte, prin durata şi intensitatea ei – 14 zile de lupte neîntrerupte şi înverşunate, pe un front compact. Apoi, prin jertfele armatei noastre – 450 de ofiṭeri şi 21 000 de soldaṭi morṭi, răniṭi sau dispăruṭi.
Miza era mare pentru că trebuia să împiedicăm duşmanul – armatele austro-germane – să cucerească Moldova, să desfiinṭeze statul român, să-şi întindă stăpânirea până la Odesa.
Impresionanta realizare a românilor a fost consemnată în memoriile sale de generalul german von Morgen cu aceste cuvinte: „Rezistenṭa duşmanului, în special a românilor, a fost neobişnuit de dârză şi s-a manifestat prin 61 de contraatacuri în decursul celor 14 zile de luptă. Ele au condus mai ales la lupta cu baioneta. Acestea [ne-]au pricinuit pierderi considerabile.”