FaceApp, aplicaţia care „îmbătrâneşte” feţe, prelucrează mai multe date decât trebuie

17 Iul 2019 | scris de Bianca Maria Drug
FaceApp, aplicaţia care „îmbătrâneşte” feţe, prelucrează mai multe date decât trebuie Galerie foto (3)

Aplicaţia care schimbă feţele oamenilor în moduri amuzante, denumită FaceApp, a devenit virală pe reţelele sociale în ultimele zile. Experţii în păstrarea confidenţialităţii în mediul online nu au, însă, o părere foarte bună despre noul fenomen.

Ei spun că aplicaţia, dezvoltată de o companie rusească, prelucrează mai multă informaţie decât are nevoie, o poate distribui aproape oricui şi o poate reţine pe o perioadă nedeterminată, relatează ABC.

Jurnalistul ABC, autor al articolului citat, a folosit aplicaţia pentru a se metamorfoza într-o persoană mai în vârstă, mai tânără şi, în cele din urmă, în femeie.

Este aplicaţia numărul unu în materie de downloaduri gratuite la iPhone, în Australia şi în peste 20 de ţări la momentul actual, potrivit Applyzer.com.

Peste 700.000 de persoane o downloadează zilnic! FaceApp a devenit virală şi în România.

Compania care a dezvoltat aplicaţia, o companie din Rusia, spune că aplicaţia foloseşte inteligenţă artificială pentru a scana feţe şi a le face mai tinere, mai bătrâne, mai atrăgătoare sau pentru a le schimba genul.

Fondatorul FaceApp, Iaroslav Goncearov, a spus recent că aplicaţia se folosește de „reţele neurale pentru a face modificări pe feţele dintr-o fotografie în timp ce le păstrează foto-realismul”.

Dar ca orice aplicaţie dinaintea ei care folosea acelaşi mecanism, FaceApp se confruntă cu probleme legate de confidenţialitatea utilizatorilor şi de rasism.

Problema cu FaceApp, problemă pe care o au şi multe alte aplicaţii, este că nu e foarte clar ce se întâmplă cu toate informaţiile pe care le cere. Politica de confidenţialitate a companiei ruse care dezvoltă FaceApp permite suficient spaţiu de manevră în ceea ce priveşte folosirea datelor pe care le prelucrează.

Au mai apărut, de asemenea, acuzații de rasism în ce priveşte aplicaţia – filtrul care face o faţă mai „atrăgătoare” schimbă culoarea fețelor utilizatorilor pentru a o aduce mai aproape de un ton deschis.

Într-un comunicat, Goncearov, fondatorul companiei ruse, și-a cerut scuze și a declarat că greșeala va fi reparată cât mai repede și că totul a fost cauzat de modulul de inteligență artificială al aplicației care a fost testat cel mai mult pe fețele oamenilor albi.

 

Alte stiri din It

Ultima oră