România se clasează pe primele locuri, între statele membre ale Uniunii Europene, în ceea ce privește numărul femeilor care ocupă funcții de conducere. Astfel, alături de Lituania și Ungaria, procentul înregistrat în România este de 41%, acesta fiind devansat de cele înregistrate în Estonia (42%), Irlanda (43%), Bulgaria și Polonia (44%).
Pe prima treaptă a clasamentului este Letonia (53%), singura țară în care majoritatea managerilor este de gen feminin. La polul opus se găsesc Germania, Italia și Cipru, unde doar 22% dintre pozițiile manageriale sunt ocupate de femei.
Datele Eurostat arată că, la nível european, aproape 7,3 milioane de persoane dețin funcții de conducere în companii cu 10 sau mai mulți angajați. Dintre aceștia, 4,7 milioane sunt bărbați (65% din totalul managerilor), iar restul de 2,6 milioane de manageri sunt femei (35%).
România, cu o diferență de doar 5% între veniturile totale anuale obținute de femei și de bărbați, are cel mai mic decalaj de remunerație între sexe din UE în ceea ce privește pozițiile de conducere.
Ea este urmată în acest clasament de Slovenia (venituri cu 12,4% mai mari în favoarea bărbaților) și Belgia (unde femeile din pozițiile manageriale câștigă cu 13,6% mai puțin decât omologii lor bărbați). La cealaltă extremă se află Ungaria și Italia, ambele cu discrepanțe salariale de peste 33% în favoarea bărbaților.
Diferențele salariale din statele membre sunt date de o serie de factori legali, sociali și economici ce depășesc cadrul strict al principiului "la muncă egală, remunerație egală".
Cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii (8 Martie), Institutul European pentru Egalitate de Gen (EIGE) a dat publicității primul studiu referitor la avantajele economice ale atingerii egalității de gen în Uniunea Europeană.
Experții EIGE au stabilit că în cazul în care Parlamentul European și statele membre UE vor crea un plan de atingere rapidă a egalității de gen, până în 2050 s-ar crea peste 10,5 milioane de locuri de muncă noi, dintre care peste 70% ar fi ocupate de femei.
“Egalitatea dintre femei și bărbați este o valoare fundamentală a Uniunii Europene. Vorbim despre corectitudine. Iar acum avem și cifrele: egalitatea de gen este un garant pentru creșterea economică. Ea va aduce la o plus valoare în Europa”, a subliniat Vera Jourova, comisarul european pentru Justiție, Consum și Egalitate de Gen.
La rândul ei, omisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, a semnat o declarație prin care sprijină asigurarea unei reprezentări corecte a femeilor în cadrul autorităților publice din Europa, atât la nivel local, cât și regional.
Această inițiativă comună, dintre CEMR – Consiliul European al Municipalităților și Regiunilor - și comisarul european Corina Crețu, a fost semnată de președintele CEMR, Stefano Bonacini (președintele regiunii Emilia-Romagna din Italia), precum și de președintele comitetului pentru egalitate al CEMR, Ibon Uribe (primarul orașului Galdakao, Spania).
„Scopul egalității de gen poate fi atins în multe feluri", a menționat Corina Crețu. "În primul rând, însă, trebuie să ne asigurăm că femeile pot ocupa funcții oficiale în cadrul orașelor și regiunilor, iar această declarație reprezintă un prim pas în îndeplinirea acestui obiectiv. ”
Semnatarii și-au luat angajamentul de a consolida rolul femeilor în cadrul guvernelor locale și regionale și de a promova schimburile de experiență și bune practici cu privire la acest subiect, dar și de a sprijini rețelele femeilor alese în posturi de conducere, atât în Europa, cât și în întreaga lume.