Aproape 23 de milioane de copiii trăiesc astăzi în sărăcie în Uniunea Europeană. Sunt dovezi indubitabile despre dependența uriașă față de veniturile taților în majoritatea familiilor, ceea ce sporește riscul de sărăcie și insecuritate, mai ales în cazul apariției unor situații de viață neașteptate, cum ar fi pierderea locului de muncă, divorțul, îmbolnăvirea sau chiar decesul, se arată într-un raport al Institutului European pentru Egalitate de Gen (EIGE).
Banca Mondială definește sărăcia extremă în UE în funcție de țara de proveniență. Pentru țările dezvoltate înseamnă o persoană care beneficiază de mai puțin de 3,10 euro pe zi, în timp ce în țările subdezvoltate vorbim de o persoană care beneficiază de mai puțin de 1.90 de euro pe zi. În UE-28, 5,5 milioane de oameni trăiesc cu mai puțin de 1,90 de euro (8,5 Ron) pe zi, iar 8,6 milioane este totalul celor care trăiesc cu mai puțin de 3.10 euro (14 Ron) pe zi. Numărul celor considerați că trăiesc în sărăcie în UE a atins anul trecut 122 de milioane.
În 2015, Bulgaria avea 41,3% din populaţie în risc de sărăcie şi excluziune socială, în timp ce în România ponderea era de 37,3%. Locul al treilea este ocupat de Grecia cu 35,7%. Faţă de anul 2014, în România indicatorul a scăzut cu 3%.
În ceea ce priveşte copiii aflaţi în risc de sărăcie şi excluziune socială, România se află pe primul loc, cu 46,8% din totalul populaţiei, adică aproape un copil din doi. Următoarele locuri fiind ocupate de Bulgaria (43,7%), Grecia (37,8%), Ungaria (36,1%), Spania (34,4%) şi Italia (33,5%).
În perioada 2010-2015, riscul de sărăcie sau excluziune socială a crescut în aproape jumătate dintre statele membre din UE, cel mai ridicat avans fiind înregistrat în Grecia (de la 28,7% în 2010 la 37,8% în 2015,), Cipru (7,1) şi Italia (4,0). În schimb, cel mai semnificativ declin a fost raportat în Letonia (de la 42,2% în 2010 la 31,3% în 2015, sau minus 10,9 puncte procentuale), Bulgaria (minus 6,1) şi Polonia (minus 4,2).
“Trebuie să asigurăm șanse profesionale mai bune pentru femei, salarii corecte și un sistem social mai bun, cum ar fi schemele de pensii care iau în calcul diferitele nevoi și provocări pentru femei și bărbați. Asta ne va ajuta nu doar să protejam femeile împotriva sărăciei, ci și întreaga familie, atât bărbații, cât și copiii”, ne-a declarat Virginija Langbakk, directorul EIGE.
Un loc de muncă stabil este crucial în lupta împotriva sărăciei, însă nu este întotdeauna suficient. 36% dintre bărbați și 25% dintre femeile cu loc de muncă trăiesc în sărăcie. Mulți bărbați trăiesc în sărăcie, deși muncesc din greu, fiindcă soțiile lor nu au un loc de muncă sau sunt prost plătite, subliniază experții EIGE.
“Eradicarea sărăciei nu poate fi atinsă doar prin programe antisărăcie, ci este nevoie de o participare democratică și o schimbare în structurile economice pentru a asigura accesul femeilor la resurse, oportunități și servicii publice”, se arată în raportul Congresului Mondial al Națiunilor Unite din 1995.
Realitatea este că numarul persoanelor care trăiesc la limita sărăciei și a excluziunii sociale este mai mare acum decât în 2010. Cele mai afectate categorii sunt copiii, părinții singuri, migranții, persoanele cu dizabilități și familiile cu mai mult de 3 copii.