Apelul Alexandrei:"Mă aflu într-o casă veche, aproape părăsită". Să vă răsune în cap toată viaţa!

26 Iul 2019 | scris de A.V.
Apelul Alexandrei:"Mă aflu într-o casă veche, aproape părăsită". Să vă răsune în cap toată viaţa!

Alexandra, fata de 15 ani, dispărută în urmă cu o zi în Olt şi despre care se crede că a fost ucisă şi arsă de către Gheorge Dincă, în Caracal, a apucat să sune la 112, spunând că este într-o casă aproape părărsită. STS nu a reuşit să localizeze corect apelul.

"Mă aflu într-o casă veche, aproape părăsită, iarbă în curte. Are doi câini lupi, e într-un service", ar fi spus fata în apelul de la 112, potrivit unor surse din cadrul Poliţiei, citate de Mediafax.

O ştire iniţială legată de dispariţia a două fete de care nimeni nu s-a interesat decât în registrul faptului divers s-a transformat astăzi într-o crimă care oripilează o întreagă ţară.

Conform oficialilor IGPR, STS a transmis însă trei locaţii eronate, iar echipajele au reuşit să ajungă la imobilul în care era victima abia după 19 ore.

A durat 19 ore până când Poliţia a reuşit să găsească, în Caracal, locaţia în care se presupune că Alexandra, fata de 15 ani, a fost omorâtă şi arsă. STS spune că e datoria companiei de telefonie mobilă să identifice locaţia.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, aria furnizată de STS avea circa 2 km pătraţi, scrie Mediafax.

Conform datelor prezentate de STS, adolescenta a sunat de trei ori la 112, iar operatorul de la 112 a încercat apoi de nouă ori să reapeleze numărul, intrând însă mesageria vocală, scrie News.ro.

”Toate aceste informaţii sunt furnizate de către furnizorul reţelei publice mobile de telefonie la iniţierea apelului, sub forma unor sectoare de cerc şi sunt disponibile la nivelul operatorilor şi dispecerilor implicaţi în gestionarea cazului”, susţine STS în comunicatul de presă, preluat de News.ro.
Conform cronologiei prezentate de STS:

Primul apel a fost preluat de operatorul 112, la ora 11:05:07

–          11:05:41: operatorul 112 a apelat dispeceratul Poliţiei 
–          11:05.52: apelanta a deconectat apelul cu operatorul 112
–          11:06:55: dispecerul Poliţiei a preluat cazul de la operatorul 112, apelanta nemaifiind în convorbire;

Al doilea apel a fost preluat de operatorul 112, la ora 11:06:25

–          11:06:55: operatorul 112 a apelat dispeceratul Poliţiei
–          11:07:53: dispecerul Poliţiei a preluat apelul, fiind în legătură directă cu apelanta;
Pe timpul discuţiei cu dispecerul de la Poliţie, apelanta nu a reuşit să furnizeze date privind adresa/locaţia în care se află, dar a furnizat o adresă de pe o carte de vizită pe care o găsise în locaţia în care se afla. Apelanta a menţionat că nu ştie dacă adresa de pe cartea de vizită este cea în care se află la momentul apelului.

Al treilea apel a fost preluat de operatorul 112 la ora 11:12:36

–          11:12:43: operatorul 112 a apelat dispeceratul Poliţiei

–          11:12:51: : dispecerul Poliţiei a preluat apelul, fiind în legătură directă cu apelanta;

Ulterior, pentru a obţine informaţii suplimentare referitor la locul în care se afla apelanta, operatorul 112 a încercat de nouă ori să reapeleze numărul de pe care s-a efectuat apelul, la toate aceste apeluri intrând mesageria vocală.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Române Georgian Drăgan a afirmat că fata de 15  ani din comuna Dobrosloveni dată dispărută în urmă cu o zi a reuşit să sune la 112, spunând că a fost sechestrată de un bărbat, iar pe baza informaţiilor oferite de STS pentru localizarea ei s-au făcut verificări. Acolo nu au fost găsite însă nici probe, şi nici adolescenta.
Poliţiştii au continuat cercetările, iar vineri s-a făcut o percheziţie la domiciliul unui bărbat, "în urma căreiau au fost identificate mai multe rămăşiţe ce par a fi de natură umană", astfel că un medic legist se află acolo pentru a prelua rămăşiţele pentru a face o expertiză.

"În butoiul în care au fost găsite aceste rămăşiţe au fost identificate şi bijuterii, respectiv inele, ce par a fi ale fetei dispărute la data de 24 iulie, dispariţie sesizată pe data de 25 iulie. În urma acestor verificări, bărbatul a fost identificat, se află în prezent în custodia noastră şi este audiat", a spus el, precizând că toate activităţile sunt coordonate de un procuror.

Putea fi salvată Alexandra, dacă era localizată la timp? Suntem, toţi cei în poziţii cu răspundere maximă, suficient de conştienţi de responsabilităţile noastre? Suntem suficient de pregătiţi pentru posturile în care lucrăm? Suntem suficient de conştiincioşi? La toate aceste întrebări ar trebui să răspundă toţi cei care au o legătură cu acest caz. Toţi cei care au pe conştiinţă o crimă, care poate putea fi evitată. Toţi cei care nu învaţă nimic din experienţe tragice anterioare.

Poate că şi cazul recent din Cipru, unde a fost descoperit un criminal în serie, care a ucis şi două fetiţe şi o femeie originare din România, ar fi trebuit să fie un exemplu. Un exemplu despre ce înseamnă impotenţa într-o funcţie cu responsabilitate maximă. Impotenţa şi indolenţa, care, în cazurile a două românce, dintre victimele din Cipru, au dus la demisia ministrului Justiţiei şi demiterea şefului poliţiei. Pentru că nu şi-au făcut datoria la timp, pentru a cerceta două dispariţii de persoane, şi în acest fel nu s-a evitat apariţia de noi victime.

Poate că dacă tuturor celor care acum au avut de-a face într-un fel sau altul cu tragedia de la Caracal le vor suna în cap, obsesiv, cuvintele Alexandrei, vor învăţa ceva. Şi vom învăţa ceva cu toţii. Viaţa este o chestiune de secunde.

UPDATE

Preşedintele Klaus Iohannis se declară profund îndurerat de cazul fetei de 15 ani dispărute la Caracal şi este revoltat că, din cauza unor disfuncţionalităţi, autorităţile responsabile nu au reuşit să o salveze, anunţând că va cere în şedinţa CSAT de marţi o anchetă privind modul de acţiune al instituţiilor implicate.

”Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, este profund îndurerat de tragedia petrecută la Caracal şi este revoltat de faptul că, din cauza unor disfuncţionalităţi, autorităţile responsabile nu au reuşit să salveze o adolescentă care şi a pierdut viaţa în condiţii dramatice. Circumstanţele în care a acţionat criminalul trebuie clarificate de urgenţă”, anunţă Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele va solicita în şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, care va avea loc marţi, o anchetă completă privind modul în care a acţionat în acest caz fiecare instituţie responsabilă.

Cazul adolescentei dispărute din Caracal, cu un suspect interogat de poliție după ce în locuința sa au fost găsite indicii (oase și bijuterii), ridică două mari probleme legate de eficiența autorităților. Prima este dificultatea localizării casei suspectului, în ciuda celor trei apeluri la 112 ale adolescentei. A doua problemă: presupusa întârziere a percheziției a poliției din cauza unui detaliu procedural.

UPDATE

„E o tragedie cumplită care pe mine m-a marcat profund. E imperativ să se facă lumină în acest caz, iar cei care au greșit să plătească. Vreau să cer demisia șefului Poliției Române, Ioan Buda, a prefectului județului Olt, a șefului Inspectoratului Județean. Cred că trebuie să-și dea demisia de la cel mai înalt nivel până la ultimul responsabil. Cred că trebuie o analiză riguroasă a responsabilităților STS în acest caz. Trebuie ca domnul Iohannis să facă o analiză, toți trebuie să o facem și să luăm decizii stricte”, a declarat Viorica Dăncilă pentru Antena 3.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră