Încălzirea globală afectează gustul berii

05 Sep 2020 | scris de A.V.
Încălzirea globală afectează gustul berii

Cercetători din SUA avertizează despre un alt efect neaşteptat al schimbărilor climatice. Potrivit autorilor studiului de la Universitatea din Carolina de Nord, din cauza încălzirii globale, condiţiile pentru creşterea hameiului se vor schimba, ceea ce va duce la modificarea gustului berii.

Specialiştii conduşi de Colleen Doherty studiază stresul plantelor, a căror creştere normală depinde de o serie de factori.

În urma încălzirii globale, nopţile vor deveni mai calde, primăvara va veni mai devreme, iar secetele vor fi mai frecvente, explică specialistul.

Toate acestea perturbă „chimia” internă a plantelor şi afectează în final gustul, scrie novini.bg, citat de RADOR

Pentru comparaţie, cercetătorul citează termenul „terroir” din agricultură, descriind dependenţa gustului vinului, uleiului de măsline, brânzei, cafelei sau ceaiului de condiţiile în care plantele cresc sau de păşunile pe care pasc animalele.

Primăvara timpurie oferă mai multe şanse dăunătorilor, iar nopţile dezorientează plantele, provocând efecte similare diferenţei de fus orar pentru om.

Drept urmare, planta nu se poate sincroniza cu mediul, gustul produsului final se modifică şi nu mai este atât de bun.

Deşi clima Pământului s-a schimbat şi înainte, modificarea temperaturii a fost mult mai lentă şi a oferit speciilor şansa de a se adapta la noile condiţii, susţine Colleen Doherty.

 

Alte stiri din Verde

Ultima oră