TNB. Două coproducţii NETA, în premieră absolută, pe scena festivalului de la Bucureşti

14 Aug 2015
 TNB. Două coproducţii NETA, în premieră absolută, pe scena festivalului de la Bucureşti
Două premiere absolute vor avea loc în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru NETA 2015: „Ura, Nosferatu!" de Andrej Skubic, regia Simona Semenič – 29 august, ora 18.00, Sala Mică şi “Chiril şi Metodiu, Who are you?!” de Jordan Plevneš, regia Martin Kočovski, pe 2 septembrie, ora 20.00, la Sala Pictură. Două coproducţii NETA, aduse în scenă special cu ocazia festivalului, fidele scopului pe care prestigioasa reţea culturală, fondată cu 10 ani în urmă, şi l-a propus încă de la înfiinţare - un dialog artistic constructiv între membrii ei, în spiritul unei culturi fără frontiere.

Ura, Nosferatu! se concentrează pe o problemă pe cât de rară pe atât de delicată, sindromul Dravet. Autorului (cunoscut scriitor, traducător şi dramaturg), cât şi regizoarei (şi ea dramaturg şi scenarist de succes) subiectul piesei le este dramatic de apropiat în viaţa de zi cu zi. Povestea este una specială, în care planurile real şi imaginar se amestecă, sentimentul vinovăţiei îmbracă o multitudine de forme şi ne relevă sensuri neaşteptate. Piesa încearcă să ne familiarizeze cu suferinţele celor ce nu pot fi ca toată lumea, cel mai adesea neînţeleşi de cei din jur, marginalizaţi şi excluşi de societate. Subiectul universal al piesei este acela al vinovăţiei, ce apare atunci când se întâmplă ceva ireparabil şi regretăm că nu am făcut mai mult pentru aceşti oameni cu nevoi speciale. Ura, Nosferatu! este o coproducţie între Teatrul Naţional Sloven Nova Gorica, Teatrul Tineretului din Ljubljana şi Societatea culturală B-51 (Ex Ponto), Slovenia.

Spectacolul Chiril şi Metodiu, Who are you?! aminteşte de cei doi propovăduitori care au introdus civilizaţia slavă pe scena istoriei, alături de cea ebraică, latină şi greacă, supranumiţi “patronii sfinţi ai Europei”, cei cărora li se datorează şi traducerea Bibliei în slavona veche.
La realizarea acestui spectacol au contribuit Teatrul Naţional “Voydan Cernodrinski” din Prilep, Teatrul Mic de Dramă din Bitola, Ohrid Summer Festival din Macedonia, NETA NetWork, Teatrul Atelier Sfumato, din capitala Bulgariei şi Kyklos Art Studio din Salonic, Grecia.

Spectacolele festivalului vor fi supratitrate în română și engleză.
 

Alte stiri din Teatru

Ultima oră